Йохан Кройф и неговите най-добри през 90-те години в Ла Лига

Учудващо сред тях не е Христо Стоичков...

Новини
15:30 - 29 Февруари 2024
5058
Йохан Кройф и неговите най-добри през 90-те години в Ла Лига

Философията на Йохан Кройф за тотален футбол, при която топката се владее, помага на Барселона да доминира в Ла Лига в началото на 90-те години. "Дрийм тиймът" на треньора Кройф в "блаугранас" включваше играчи както от "Ла Масия" (създадената от него младежка академия), така и международни звезди.

Не е изненада, че повечето ученици от футболната школа на Кройф попадат в този списък. В който не е Христо Стоичков - един от любимците на нидерландския треньор и обявен за най-добър футболист на 90-те в испанската Примера дивисион.

Ето и кои са хората от списъка на Кройф:

Михаел Лаудруп

Креативен полузащитник, известен с уменията си за подаване на пасове и с възвишения контрол над топката, Михаел Лаудруп се отличи като част от "Дрийм тийма" на Йохан Кройф в Барселона. От 1991 г. до 1994 г. Лаудруп играе с арсенал от други талантливи играчи, сред които Пеп Гуардиола, Хосе Мари Бакеро и Чики Бегиристайн, за да изведе каталунците до Шампионската лига през 1992 г. и до четири титли в Ла Лига. През последната година от кариерата си той постига и шампионска титла с Реал Мадрид и Аякс.

Пеп Гуардиола

Дефанзивният полузащитник изиграва важна роля в "Дрийм тийма" на Йохан Кройф от началото на 90-те години, като печели Купата на европейските шампиони през 1991 г. и завършва кариерата си с шест титли в Ла Лига. Неговата творческа визия и способностите му за остри пасове са предшественик на Чави и Иниеста, които следват стъпките му.

Роналд Куман

Подписал през 1989 г., за да участва в "Дрийм тийма" на Кройф, защитникът вкарва невероятните 102 гола за шестте си сезона в Барса, най-вече гола от фаул, с който отборът печели първата си европейска купа през 1992 г. Мощният десен крак на нидерландеца помага на отбора да спечели пет шампионски титли, три Суперкупи на Испания и една Купа на Краля. Куман все още държи рекорда в Примера дивисион за 25 последователни отбелязани дузпи.

Ромарио

Бразилският нападател Ромарио печели наградата на ФИФА за най-добър играч през 1994 г., която го възнаграждава за забележителния му сезон с 30 гола в Барселона и за това, че изведе националния си отбор до трофея на Световната купа. Въпреки че прекара само две години в Каталуня, той завърши престоя си с 65 гола в 39 мача и шампионска титла в Ла Лига.

Фернандо Йеро

Известен с твърдите си единоборства, дефанзивният полузащитник Фернандо Йеро повече от 14 години помагаше на отбора на Реал Мадрид, като спечели три титли от Шампионската лига и пет от Ла Лига.

Роналдо - Феномена

Да, той прекара само един сезон в средата на 90-те години с екипа на Барселона, но той беше плодотворен. Бразилската легенда вкара 47 гола в 51 мача. Той помогна на Барселона да спечели Копа дел Рей, Купата на носителите на купи и Суперкупата на Испания.

Кристиан Виери

Италианецът вкара 24 гола в 24 домакинства за Атлетико. Средно по един гол на мач, но въпреки това нападателят прекъсна престоя си и се върна в Серия А по финансови причини.

Иван Саморано

Един от най-талантливите чилийски трансфери, Иван Саморано играе за Севиля и Реал Мадрид през 90-те години на миналия век. Докато за андалусийците отбелязва 23 гола в 63 участия, за Реал Мадрид вкарва 101 попадения в 173 срещи. В Реал той печели Ла Лига, Копа дел Рей и Суперкупата на Испания.

Патрик Клуйверт

Нидерландският нападател Патрик Клуйверт има 257 участия в отбора на Барселона за шест години, като е отбелязал 122 пъти. Висок и физически, бързият и техничен играч помага на Барселона да спечели Ла Лига с треньора Луис ван Гаал, за когото е играл в Аякс в началото на 90-те години.

Луиш Фиго

Изкусният флангови футболист играе пет години в Барселона, където в екип с Роналдо и Патрик Клуйверт печели две титли в Ла Лига, две Купи на Краля, Суперкупата на страната, Суперкупата на Европа и Купата на носителите на купи. Вкара 45 гола в 249 участия.

Ривалдо

Дългокракият нападател се присъединява към Барселона през 1997 г., където вкарва 109 гола за 5 сезона, като нито един от тях не е по-величествен от "задната ножица", с която оформя хеттрика си срещу Валенсия и вкарва Барселона в Шампионската лига. Носител на титлите в Ла Лига през 98 и 99 г., когато е най-добрият голмайстор на лигата, Ривалдо печели наградата на ФИФА за играч на годината и Златната топка през 1999 г.