Йоханес Хан обяви вероятната си оставка

Урсула фон дер Лайен ще сформира новия си състав до 1 ноември

Свят
15:33 - 26 Юли 2019
1433
Йоханес Хан обяви вероятната си оставка

Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан обяви за вероятната си оставка, предава TACC, като припомня, че австриецът заема поста от 2014 г. насам.

Това заяви Хан на съвместна пресконференция със сръбския премиер Ана Бърнабич в Белград. „Вероятно ще напусна поста си, но ще остана ангажиран с региона, каквато и да е следващата ми работа. Надявам се, че бъдещият ръководител на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, ще работи по европейската перспектива на Западните Балкани“, цитира агенцията думите на еврокомисаря.

Хан благодари на сръбските колеги за сътрудничеството през последните години и обеща допълнителна подкрепа за Белград по пътя към ЕС. Отговаряйки на въпроса каква позиция ще заеме в новата Европейска комисия, политикът отговори: „Бих искал да знам, но не знам". Според него до края на август ще се създадат списъци на кандидатите, въз основа на които бъдещият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще сформира новия си състав до 1 ноември „в съответствие с целите си".

Йоханес Хан е роден във Виена през 1957 г. Завършва Виенския университет, има докторска степен. От 2007 г. до 2010 г. той е федерален министър на науката и изследванията на Австрия, а от 2008 г. до 2009 г. е министър на правосъдието. През 2010-2014 г. служи като еврокомисар по регионалната политика, от 2014 г. - европейски комисар по разширяването и политиката за съседство.