Йончева към Кьовеши: Кога ще започнете същинската си дейност?

Актуални новини
11:49 - 27 Януари 2021
2897
Йончева към Кьовеши: Кога ще започнете същинската си дейност?

В България, където върховенството на закона е под постоянна заплаха, гражданите очакват работата на европейската прокуратура с нетърпение, тя е символ на надежда. В тази връзка кога ще започнете същинската дейност?

Това попита Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по време на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи във вторник.

Тя поиска да разбере как е организирана работата на прокуратурата, която ще се занимава с много случаи, така че да гарантира, че европейският бюджет е защитен. Елена Йончева попита и за наскоро подписаното споразумение за сътрудничество с Европол – дали двете институции ще работят по конкретни случаи заедно или ще обменят информация.

Бих искала още утре да започнем работа, отговори й Лаура Кьовеши. Направихме всичко, което зависи от нас, готови сме, но все още не са определени всички европейски делегирани прокурори.

Някои държави не са започнали процедурата, други са в ход и ще приключат през февруари, каза още тя. Лаура Кьовеши съобщи, че европейската прокуратура ще подпише споразумения и с ОЛАФ, и с Евроюст, за да може да се установи тясно сътрудничество и с тях, освен с Европол, както в обмяната на информация, така и в анализирането на данни и провеждането на обучения. Тя очаква европейската прокуратура да работи по около 2 000 случая годишно.

Моята работа е да гарантирам, че европейските прокурори ще са наистина независими от националните власти, обеща още Лаура Кьовеши.

В дискусията комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс коментира – „Трябва да сме сигурни, че организираната престъпност няма да се възползва от средствата от европейския бюджет и фонда за въстановяване.“ За нас е важно европейската прокуратура да започне по-скоро работа, каза той. Според Дидие Рейндерс възможността финансирането да бъде използвано по-бързо и по-гъвкаво от държавите-членки увеличава риска, поради което европейската прокуратура ще играе важна роля. Тя трябва да гарантира, че всяко евро ще бъде похарчено за справяне с кризата.