Йончева отбеляза настъпващата пролет във Ветово

Кандидатката за евродепутатка от листите на ДПС разговаря с местните по български и европейски въпроси

Новини
15:20 - 19 Май 2024
4418
Йончева отбеляза настъпващата пролет във Ветово

С „Мила Родино“ започна в събота съборът „Тепреш“ във Ветово, Русенско. Така, както започват всички по-големи срещи на ДПС. Това е 28-то му издание! Какво съвпадение с номер 28, под който е ДПС в бюлетината за изборите", написа Елена Йончева, която е кандидат за евродепутат от листите на Движението. В публикацията си във фейсбук тя разказва повече за събитието:

Съборът, който отбелязва настъпващата пролет, се организира от 1994 г. от общността на потомците на кримските татари в България. Най-компактната група от тях живеят в град Ветово. Тази събота те бяха приветствани от кмета Мехмед Мехмед, от евродепутата Илхан Кючук и от народния представител Ализан Яхова, която води листата на ДПС за парламента в област Русе.

Обърнах се към хората, с които заедно честваме началото на пролетта. Този празник дава много светлина и надежда.

Разговарях с мнозина от вас, почувствах много топлина. От вашите сърца идва доброта. И затова е толкова важно да пазим културната памет и традиции, защото това прави България по-силна. ⁠
Всички заедно, обединявайки своите усилия, енергия, познания - изграждаме достойна България, чийто глас се уважава и зачита и в Брюксел.

На този ден отбелязваме и трудния път, по който са минали кримските татари. Препятствията, пред които се е изправил вашият род, за да защити честта и достойнството си.

ЕС е обединен под мотото „Единство в многообразието“. Европа е основана на зачитане на демократичните ценности, заради стремежа към свобода, но и с уважение и приемане на националната, етническата и културната разнообразност. За това и представителите на ДПС в Европейския парламент трябва да са силни.

ДПС знае как се изгражда българският етнически модел, който може да служи за пример. Всеки, независимо от социален произход, етнос и религия трябва да бъде достоен гражданин, да има право на качествено образование, на работа, която да му гарантира добър живот.

Всеки от вас трябва да може да бъде активен участник в политическия процес, защото вие сте гарант, че този мир и тази толерантност ще ги има и занапред", пише Йончева.

">