Йончева: В България е убита самата журналистика (на живо)

Актуални новини
16:28 - 12 Октомври 2020
3419
Йончева: В България е убита самата журналистика (на живо)

В България е убита самата журналитстика – беше унищожавана бавно, постепенно и изключително системно.

Това заяви евродепутатът Елена Йончева на международната конференция за свободата на медиите в България, която тече в момента в София. 

Йончева обясни, че проблемите, свързани с медийната свобода, са силна политическа и икономическа зависимост, тревожно разпространение на фалшиви новини, целящи уронване на престижа на политическите опонент и тези, които са неудобни на силните на деня.

„Все по-често разбираме за заплахи за саморазправа и насилие на отделни журналисти. Докато Европа става свидетел на брутални убийства на журналисти в отделни държави-членки, в България е убита самата журналистика – беше унищожавана бавно, постепенно и изключително системно.

От 34-то място през 2007 г., на едно място с Франция, България се срина до 111-то, според оценки на „Репортери без граници“. Най-потресаващото обаче в това 111-то място е, че не буди притеснение сред управляващите в България, нещо повече – те отказват да предприемат каквито и да е действия за подобряване на медийната среда, и още по-лошо – не виждат абсолютно никаква вина в себе си, а постоянно търсят причини, които са извън техните действия. Системният отказ да се дебатират проблемите в България влошава драматично ситуацията с върховенството на закона, защото свободата на словото е в основата на всяка демокрация. Свободните медии формират критично мислене. Критично мислещото общество не се подава лесно на манипулации и пропаганда. Изобщо, свободата на медиите е сърцето на всяка държава, на всяка демократична държава“, анализира ситуацията евродепутатът. 

Елена Йончева посочи, че е важно тази конференция да не се превърне в „опело“ на свободната журналистика, а участниците да се насочат към конкретни решения.

„Именно по тази причина в Резолюцията, която подготвям и очаквам да е факт до края на годинaта, насочваме вниманието към изграждането на европейска рамка за медийна свобода“, обясни тя. 

„Както казва и многократно подчертава комисар Юрова, тази година Европейската комисия започна да наблюдава състоянието на медиите в рамките на механизма за върховенството на закона в отдeлните държави-членки. България напълно катастрофира според тези оценки в тази област. Тези оценки са добър механизъм за наблюдение, но те не трябва само да описват проблемите, трябва да се предлагат и конкретни решения. В тази връзка, според мен, е много важно Комисията да предприемат решителни действия сега, докато все още има оцелели малки територии на свобода на словото“, посочи още Елена Йончева.