Йонко Иванов пред Lupa.bg: Министър Гвоздейков излезе от дълбока кома с връщането на полигоните

Дигитализацията на изпитите на кандидат-шофьорите е катастрофа, таблетите забиват, посочи автоинструкторът  

Политика
15:17 - 16 Януари 2024
4372
Йонко Иванов пред Lupa.bg: Министър Гвоздейков излезе от дълбока кома с връщането на полигоните

Транспортният министър Георги Гвоздейков предлага връщането на полигоните при обучението на кандидат-шофьорите. Той явно е преоткрил топлата вода с това свое искане.

През 2006 г. предложихме 2 неща: продължаващо обучение с придружител, което е препоръчано от Европейската комисия по транспорт, и създаване на специализирани полигони, което касае това продължаващо обучение – обучение през целия живот. Всички водачи трябва през 10 години да опресняват знанията и уменията си. Това посочи пред Lupa.bg инж. Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Георги Гвоздейков

„От юни досега транспортният министър не пожела да се срещне с преподавателите по мотоподготовка. Той чак сега разбира, че има нужда от полигони. За тях бяха отпуснати през 2011 г. средства от Европейската комисия по транспорт и нито един министър до момента не прояви желание тези пари да бъдат усвоени. Гвоздейков иска да прави дигитализация на учебния процес, защото „един инструктор учел по двама курсанти едновременно”. Явно неговите съветници отново му дават погрешна навигация и затова провалът му е пълен”, смята експертът.

Йонко Иванова препоръча да се улесни провеждането на изпитите на бъдещите шофьори.

„Изпитът на един ученик продължава по час и половина, защото таблетите забиват на всяка минута. И Гвоздейков говори, че дигитализацията е ефективна. 9 месеца се прави нова учебна документация. Кому е нужно? Трябва да се намали бумащината, да има запознаване с техническите параметри на новите автомобили, които са хибридни или електрически. Трябва по време на изпитите да се премахнат заблуждаващите и подвеждащите въпроси. Не може за всичко да са виновни обучението и инструкторът. За тези месеци, в които е ръководител на Министерство на транспорта, Гвоздейков не направи и една стъпка в полза на транспортния бранш и в полза на подобряване на качеството на обучение. Това, че е бил автомобилен състезател, не означава, че знае как да обучава хора, които за пръв път се качват в автомобил”, отбеляза Йонко Иванов.

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от подготовката на водачите. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков днес на среща с родители на деца, загинали при пътни инциденти.  

„Като човек, който се е занимавал дълги години с професионален автомобилен спорт, зная, че основният компонент в обучението на водачите е практиката и това е нашият основен фокус в момента“, посочи Георги Гвоздейков. Той обясни, че държавата разполага със свои терени където могат да се изградят този тип полигони, а финансирането да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност.

„Тук става въпрос за съоръжения, които да предлагат симулация на различни екстремни условия и ситуации, за по-добрата подготовка на водача“, обясни министър Гвоздейков.
По думите на транспортния министър дигитализацията на процеса на подготовка на кандидатите за водачи ще го направи значително по-прозрачен и ще повиши контрола.

„Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат. По този начин няма да е възможно един автоинструктор едновременно да обучава двама курсисти и ще се преустанови фиктивното обучение на водачите, каквито случаи са констатирани от ИА „Автомобилна администрация“ при проверки в различни автошколи“, каза Гвоздейков.