Йонко Иванов пред Lupa.bg: Мирише на корупция в новия закон за превозните средства

Ексклузивно
13:00 - 23 Юли 2019
4868
Йонко Иванов пред Lupa.bg: Мирише на корупция в новия закон за превозните средства

„КАТ няма да позволи в частни пунктове да се правят технически прегледи и да се извършва регистриране на автомобилите. Идеята за това е на лоби, което защитава автосервизите. По стар комунистически обичай, когато хората са на море и съвсем други неща ги вълнуват, правят обществено обсъждане“. Това заяви пред Lupa.bg Йонко Иванов от Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка относно новия закон за пътните превозни средства.

„Не може бай Иван, който е на 70 години и който цял живот е ремонтирал коли, сега да му затворят работилницата, защото няма лиценз. А в същото време лъскав сервиз с наети 18-годишни младежи да може да работи”, възмущава се Иванов.

„С новия Закон за пътните превозни средства хората ще чакат цял месец например за смяна на масло. Това мирише на корупция, тъй като кой ще си остави колата толкова дълго време?! Вместо в лицензиран сервиз, хора като бай Иван могат да ти сменят маслото или пък ти сам можеш да го направиш. А какво пречи бензиностанциите също да извършват такава дейност?! С тези промени слагаме каруцата пред коня и така не правим полезни промени“, категоричен е експертът.

Според новия закон за пътните превозни средства в частни пунктове, а не в КАТ, ще се правят техническите прегледи и регистрирането на автомобилите. За тази цел ще се открият пунктове в цялата страна. Новите и внесените от чужбина автомобили ще минават през тях и там ще получават така нареченото досие, или паспорт. В него ще се описва всичко – от техническото състояние на автомобила до последните му ремонти.