Йордан Божилов: На Путин му трябва му индулгенция за войната в Украйна

Изборите не са честни и легитимни, заяви бившият зам.-министър на отбраната

Новини
20:21 - 18 Март 2024
1741
Йордан Божилов: На Путин му трябва му индулгенция за войната в Украйна

"Не ме изненада, че Путин спечели, оставаше да видим какви са цифрите. Общественото мнение в Русия е силно повлияно от управлението има пълен контрол над медиите, над неправителствените организации и над живота на гражданите. На практика имаме една диктатура. Путин се опитва да установи нов строй", заяви бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов по повод петия пореден мандат на руския президент Владимир Путин.

"Той счита, че Западът е упадъчен и той представя Русия като истинската идея, истинската ценност. Това е много близо до руската философия от 19-и век. Путин се опитва да установи и международните отношения според неговите виждания", сподели Божилов.

"Изборите не са честни и легитимни, но това няма значение за Путин. На Путин му трябваше нещо такова – на него му трябва индулгенция за това защо стотици хиляди са убити и ранени и по бойните полета в Украйна, защо толкова хора страдат, защо Русия е в периферията на Европа. От друга страна му трябваше вътрешна легитимация на властта, посочи пред БНТ бившият зам.-военен министър.

В геополитически план върви преразпределение на роли. Русия се опитва да се позиционира като добър играч. За това на Путин му трябва да покаже, че е избран демократично, отбеляза той.

Не виждам от дълбините на обществото на Русия да изникне движението, което да доведе до промяна. За нас е по-важно реално да оценим ситуацията, какви са рисковете за България и за Европейския съюз, и да действаме според тях, каза още Йордан Божилов.