Йордан Божилов: Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО

По време на отбранителна операция тези ракети ще бъдат изключени, обясни бившият зам.- министър на отбраната

Политика
20:20 - 30 Септември 2023
3545
Йордан Божилов: Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО

Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ бившият заместник – министър на отбраната Йордан Божилов.

Повод за коментара му бе решението на депутатите за предоставяне на Украйна на неизправни ракети С-300.

"Нямам основания да се съмнявам, че определен комплект ракети при пускане на проверката на самата ракета е излязла някаква грешка. Ракетите са системи, които имат елементи, които стареят. Когато системата за проверка даде отклонение, това означава, че ако се изстреля ракетата, тя ще полети в неконтролируема посока. За някои системи, особено за тези системи, рискът е необоснован в мирно време", обясни Божилов.

По негови думи в Украйна, където тече война, рискът е достатъчно висок и може да се използват и такива ракети. Божилов подчерта, че България не губи отбранителната си способност.

"Ако има реален риск за България, ние действаме в рамките на НАТО. Това означава, че на нашите територии ще бъдат разположени средства на нашите съюзници. За съжалние нашите ракети, включително тези, които даваме на Украйна, те са несъвместими с НАТО-вските системи и това означава, че по време на отбранителна операция тези ракети ще бъдат изключени, те не могат да бъдат използвани", каза още Йордан Божилов.