Йордан Чорбаджийски пред Lupa.bg: Половината алкохол у нас е нелегален

Личности
16:08 - 11 Май 2021
7010
Йордан Чорбаджийски пред Lupa.bg: Половината алкохол у нас е нелегален

Председателят на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски разказва пред Lupa.bg за проблемите в бранша и как пандемията се отрази на производството и потреблението.

-Г-н Чорбаджийски, миналата година големият проблем на бранша беше сивият сектор. Това продължава ли да е така?

- Това е един от основните проблеми. Докато отговорните институции като Агенция "Митници", НАП, икономическа полиция и други не започнат да си вършат работата, за която взимат заплати, нещата няма да се оправят. Ако нещата се подобрят, ще има повече приходи в хазната, ще се плаща повече ДДС, повече осигуровки. Българинът има традиция да си направи домашен алкохол. Ние не сме против това, ние сме против това да го продава. Причината е, че този алкохол не е минал през най-елементарни санитарни и хигиенни правила. Искаме както се прилага цялата тежест на закона при цигарите и горивата, така да се прилага и при алкохола. Над половината от алкохола у нас е в сивия сектор. Заради това своеволие, през годините станахме свидетели на много натравяния, в някои случай с фатален край.

- Каква беше миналата година откъм консумация на алкохол у нас?

- Миналата година беше трудна. Затвориха се ресторанти, обекти, нямаше туристи, консумацията спадна драстично. Може би в порядъка 25-30% по-малко алкохол се е консумирал. Относно битовото потребление няма как да имаме ясни данни, защото не знаем колко домашен алкохол е произведен и изпит. Но и портфейлът на българина изтъня много, купуваха се предимно належащи неща, така че едва ли българите са пили повече през миналата година. 

- Има ли фалирали производители?

- За щастие не съм чул някой да е фалирал, въпреки тежките месеци.

- Износът как се движи?

- За наша радост износът расте. Азиатските държави излязоха по-бързо от пандемията и започнаха да парвят сериозни поръчки. Освен това се търсят по-качествени и скъпи вина. Представяме се много добре на международните изложения, има за какво да се похвалим. Това кара хората да търсят българското вино.

- Кои сортове най-много се консумират?

- От червените имаме най-много Каберне и Мерло. Имаме и много Шардоне. Това са и най-търсените сортове. Нямаме възможности за големи производства, но като цяло секторът се движи добре. Благодарни сме за помощта на държавата миналата година. Настина бяхме подпомогнати.