Йордан Цонев : Ако падне ДДС за лекарствата , намаляват парите за Здравната каса

ДПС се срещна с браншовите организации и фармацевтите

Новини
13:07 - 12 Юни 2019
1846
Йордан Цонев: Ако падне ДДС за лекарствата, намаляват парите за Здравната каса

Ако намалим ДДС за лекарствата цените ще паднат за крайния потребител, но може да се окаже, че ще бъдат орязани бюджетните средства за Здравната каса, изрази опасенията си за новата идея зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Той е категоричен, че трябва да се търси най-балансираното решение от гледна точка и на социалния ефект, и на фиска.

Цонев изрази позицията си след среща на групата с Българския фармацевтичен съюз и други браншови организации. Поводът бе предложението на ДПС за намаляване на ДДС на лекарствата, хляба и книгите.

"Търсим решение, а не вдигане на рейтинга, имаме да изчистваме още въпроси", увери Цонев. При нулева или намалена ставка на ДДС върху лекарствата може да се окаже, че трябва да бъде намален бюджета на НЗОК от 1,1 млрд. лв., колкото е сега, с между 150 и 500 милиона.

Идеята ни се одобрява от браншовите организации. Те дадоха фокус върху лекарствата с рецепти, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той каза, че срещата е първа, предстои нова. Имаме разбирането и подкрепата, ще търсим баланс между фискалния и социалния ефект, допълни той. 

Получихме уверението с практическа картина и цялостни схеми как се образува цената на лекарствата, добавките на търговците на едно и дребно и ДДС ставката, уточни Карадайъ.