Йордан Цонев обещава: ДПС във властта е равно на Шенген

Политика
11:23 - 30 Март 2023
1694
Йордан Цонев обещава: ДПС във властта е равно на Шенген

ДПС заявява своята претенция да участва във властта, и ако това стане, България ще влезе в еврозоната и в зоната Шенген. Това заяви в интервю за Би Ти ви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

В хода на разговора в отговор на въпрос кога вижда това във времето, отговори, че решението, което ЕС ще вземе, ще е политическо, а не в зависимост от това дали България покрива техническите критерии.

Три дни преди предсрочните парламентарни избори Цонев заяви, че "когато ДПС участваше във властта България постигна най-добрите си икономически показатели", припомняйки участието на движението в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" в първото десетилетие на 21 век, когато България се присъедини към НАТО и ЕС.

Много дълго главният прокурор е обект на политически домогвания, каза Цонев. Добави, че ДПС предлага съдебна реформа, която включва разделяне на Висшия съдебен съвет на две, ограничаване на функциите на главния прокурор до степен да е административен ръководител на Върховната касационна прокуратура и решение на въпросите за отчетността, изборността и контрола.

В отговор на въпрос Цонев уточни, че председателят на движението Мустафа Карадайъ в изказването си пред избиратели в Турция, цитирано от вестник "Хюриет", не е говорил за двупартийна коалиция, а за това, че българският избирател дава такъв резултат на изборите, че първите две политически сили не могат да управляват самостоятелно. Цитатът в турското издание гласеше: "Целта на ДПС на изборите на 2 април е да спечели повече 40 депутатски мандата, за да участва във формирането на двупартийна коалиция в България". Днес Цонев уточни, че Карадайъ единствено е подчертал, че трябва да има коалиция, като според ДПС тя ще е поне от три партии.

"Новото формирование няма достатъчно опит, няма изградена коалиционна култура, има самочувствие, което не отговаря на техните управленски възможности, интелектуални и всякакви други", каза Цонев по адрес на "Продължаваме промяната". Препоръча коалицията да се вслушва в съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който като човек, преминал през препятствия и неуспехи, имал повече мъдрост. И ГЕРБ и ДПС са готови за конституционна промяна, подчерта той.