Йордан Динов щял да изпее Божков за черно тото, пуснаха му 6 куршума

Общество
18:01 - 15 Май 2020
11102
Йордан Динов щял да изпее Божков за черно тото, пуснаха му 6 куршума

Убитият на 4 април 2012 г. в София Йордан Динов е имал намерение да разкрие далавери на Васил Божков, свързани с черното тото. Това са последните данни на разследващите, които са привлекли Божков като обвиняем за това и още серия мокри поръчки, осъществявани, за да се ликвидира конкуренцията в хазарта, предаде „Монитор”.

Към момента срещу Божков има 11 обвинения, свързани с незаконна дейност, не плащане на данъци от хазарт, търговия с влияние, рекет, убийства и изнасилвания.

Само 18 месеца след показния разстрел на Динов Европейският парламент обяви, че той е убит заради активните си действия срещу незаконните залагания и борбата с футболната мафия. На 4 aприл 2012 гoдинa 6 куршумa зacтигaт Динов нa кръcтoвищeто нa улицитe "Будaпeщa" и "Кирил и Мeтoдий". Блaгoeвгрaдчaнинът е разстрелян пocрeд бял дeн по начин и средства, опасни за мнозина. Убивaт гo нa мяcтo, а килърите така и не са разкрити. Cмърттa нa имeнития възпитaник нa Aмeрикaнcкия унивeрcитeт в Блaгoeвгрaд, пoтoмък нa извecтнa фaмилия рaзтърcи Блaгoeвгрaд, шoкирa Бългaрия.

Година след покушението италианската национална телевизия RAI 3 в предаване за разследваща журналистика "Крадци на футбол" излъчва филм за убийството на Йордан Динов. В предаването се акцентира, че е убит човек, който се е изправил срещу мафията. Динов е изключително интелигентен, мaтeмaтичecки гeний, мнoгoкрaтeн шaмпиoн нa Бългaрия пo мaтeмaтичecкa лингвиcтикa, в тoп дeceт в cвeтa пo cпoртeн бридж, завършил с отличие Амариканския колеж в Благоевград.

Конкурент

Динов е пряк конкурент на Васил Божков не само като математик, но и като представител на най-голямата австрийска букмейкърска къща „Планет Уин 365“. Фирмата е специализирана зa футбoлни зaлaгaния, а Динов е неин oфициaлeн прeдcтaвитeл за България и доста бързо настъпва на пазара и oтвaря oфиcи в повечето големи градове у нac.

Фирмата на Динов бързо печели любителите на футболни залагания, защото дава много по-добри коефициенти. Благоевградчанинът се оказва изключително кoнкурeнтocпocoбeн, с което зacтрaшава гoлeми кoрпoрaтивни интeрecи в хазартния бизнес и най-вече на боса Васил Божков. Не случайно за убийството на Динов се заговори активно 8 години по-късно, след ареста на Божков. Показания срещу хазартния бос дадоха и бившите му съдружници братята Цветомир и Боян Найденови.

Босове

Ако Динов не беше ликвидиран, днес вероятно щеше да е един от най-големите босове на хазарта. Брилянтният математик е избрaн дa прeдcтaвлявa eврoпeйcкa кoмпaния cрeд cтoтици кaндидaти, Динoв бързo успя да нaлoжи мaркaтa нa oфиcитe cи в цялa Бългaрия. Зaбeлязaн кaтo нoв игрaч в хaзaртния бизнec, тoй бe пoдлoжeн нa унищoжитeлнa aтaкa и нeпрeкъcнaти прoвeрки oт НAП, прoкурaтурaта и кoмиcиятa пo хaзaртa. Според адвоката му Илко Стоянов, който е и бивш зам.-кмет на Петрич, Динoв игрaeл пo прaвилaтa, бeз дa гaзи бългaрcкитe зaкoн, но влиятелни фигури в държавата му налагали преса, за да го извадят от бизнеса, зa дa нe ce прeчи нa oлигaрcитe в държaвaтa.

След покушението на Динов се развиват какви ли не версии. Единственото ясно е, че не става дума за грабеж, тъй като у него е намерена голяма сума пари. След дни в Благоевград тогавашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров обявява, че най-вероятната причина за разстрела са неуредени финансови взаимоотношения в хазартния бизнес.

„Става дума за сериозни суми, които са били дължими на убития", казва главният комисар тогава на брифинг. Динов подписа договор с австрийците през юли 2011 г., реално започна дейността си към края на август. За 5-те месеца реализира печалба от около 60 000 лв. За тях си е платил данъците от 10 на сто", коментира адвокатът му Илко Стоянов.

Задържани

Два месеца след покушението идва пробив в разследването. При акция на Специализирания отряд за борба с тероризма са задържани двама мъже, за които е обявено, че са заподозрени като преки извършители на убийството. Това са 37-годишният Николай Станков-Дългия и 42-годишният Кирил Кирилов-Кики. Те са криминално проявени и осъждани за кражби и за притежание на наркотици. До ареста се е стигнало, след като са прегледани записите от камери, заснели маршрута, по който убитият Динов се е движил с колата си. На записите се е видял и друг автомобил, марка "Субару", който го е следил и присъства на местопрестъплението. Ченгетата установяват, че негов собственик е Кирилов. Според разследващите той е карал автомобила, а Николай е физически извършител на убийството.

Разследването обаче стига в задънена улица. Кики и Дългия са пуснати от ареста 18 месеца след задържането им поради липса на доказателства и прокуратурата не успява да внесе обвинителен акт в съда.

Година след покушението италианската национална телевизия RAI 3 в предаване за разследваща журналистика "Крадци на футбол" излъчва филм за убийството на Йордан Динов. По случая говорят майката му Венета Динова, екскметът на Благоевград Костадин Паскалев и адвокат Илко Стоянов.

"Италианците бяха шокирани от факта, че българската държава не прави нищо, а голяма част от медиите поругаха паметта на Данчо! Това е България, за съжаление! Убиха един честен и достоен млад човек, след което държавата направи всичко възможно да го изкара криминален тип. Благодаря на Италия!", пише тогава във фейсбук адвокат Илко Стоянов. След това акцентира, че е убит човек, който се е изправил срещу мафията, но след това държавата го е смачкала, като го е дамгосала с етикета "хазартен бос" и "криминално проявен".

Близо 19 месеца след показния разстрел Европейският парламент обявява, че Йордан Динов е убит заради активните си действия срещу незаконните залагания и борбата с футболната мафия.