Йордан Славейков постави пиеса за абортите

Премиерата на "Ембриони" е на 29 юни

Култура
11:50 - 24 Юни 2022
1104
Йордан Славейков постави пиеса за абортите

Какви са причините една жена да направи аборт? Оказват ли влияние на решението им политическият, културният и социален контекст? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението? Има ли повод за оптимизъм? Това са важните въпроси, които звучат от новата пиеса на драматурга и режисьор Йордан Славейков "Ембриони".

Премиерата на спектакъла е на 29 юни от 19 ч. на независимата сцена на I AM Studio на ул. Г. С. Раковски 149. “Ембриони” е документален текст за театър, който се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт. 

„Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо, че е имала вече две по-големи деца. Нямах трудности при намирането на тези документални истории. Оказва се, че жените не разказват за преживените от тях аборти не от срам или страх, а защото не са питани.

Получих истории за лекарска жестокост, за предателство от страна на майката, за насилие, но и за "аборт по спешни медицински причини". Истории за взети решения, за които от дистанцията на времето се съжалява. Но и такива, за които няма никакво съжаление. Сега целта ми е спектакълът да се среща с публиката си регулярно, да задава въпроси, без да посочва отговори", споделя Йордан Славейков.

Той е театрален режисьор и драматург на свободна практика. Има номинация за Икар 2007 в категория "Дебют" за дипломния му спектакъл "Оскар и розовата дама" от Е.Е.Шмит. През 2011 г. получава и номинация “Аскеер” в категория "Съвременна българска драматургия" за пиесата "Паякът".

В постановката на Йордан Славейков участие взима Августина-Калина Петкова, която е актриса в Младежки театър “Николай Бинев”. Тя участва в постановки на театъра, както и в независими театрални проекти, свири на китара, пее, занимава се с дублаж.

“Ембриони” е първият им взаимен проект, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Премиерата е в I AM Studio – театрално и арт пространство от 2015 година. I AM Studio е независима сцена, която подкрепя артистите извън държавните театрални структури.