Йордан Славейков представя „Любов по време на война“

Режисьорът разкрива истинските истории на украински двойки от различни поколения

Общество
10:09 - 27 Април 2023
1625
Йордан Славейков представя „Любов по време на война“

На 1 май режисьорът и драматург Йордан Славейков представя „Любов по време на война“ – истинските истории на украински двойки от различни поколения. Спектакълът търси отговор на големия въпрос може ли любовта да победи войната, и ако да - на каква цена. От 19.30 ч. на сцената на I AM Studio героите на Августина-Калина Петкова и Стефан Кондров ще се опитват да запазят връзките си, семействата си, взаимоотношенията си.

„Звънна алармата, разсънвам се, ставам, включвам чайника да направя чай, тръгвам да будя децата, трябва да ходят на училище. Мъжът ми ме поглежда и казва: "Вика, децата няма да ходят никъде, войната започна.”

Режисьорът и драматург Йордан Славейков поставя спектали в Украйна преди войната и се сприятелява с много украински творци

„Стигнах до историите им по естествен път. През 2021 г. поставях в Украйна. Не само с актьорите и екипа на моя спектакъл станах близък. А и с още колеги от театъра.

И когато започна войната говорех с тях всеки ден. И след като поне привидно отмина първоначалният ужас от факта, че руснаците ги атакуват и избиват, моите приятели започнаха да споделят и как войната променя отношенията с партньорите им. И как се налага да се борят със самата война, която оказва влияние на всеки един човек, за да запазят отношенията им", разкрива Йордан Славейков.

"Интересното е, че в спектакъла има истории и на хора, които не познавам. Мои приятели разказали на свои приятели как един режисьор от България иска на езика на театъра да разкаже, да остави свидетелства за техните човешки взаимоотношения. Докато там има война те не живеят пълноценно, колкото и да се опитват, те преживяват", споделя режисьорът.