Йорданка Фандъкова: 100% от тролейбусите в София вече са обновени

Очакваме до края на годината да пристигнат и 30 електробуса, увери кметът на столицата

Новини
10:43 - 07 Юли 2021
1428
Йорданка Фандъкова: 100% от тролейбусите в София вече са обновени

"Това е последният от 30-те нови тролейбуса, който тръгва днес по линиите 1, 9, 6 и 7. С него 100% от тролейбусите, които са в движение, са обновени. Старите ще останат в резерв в гаражите. С тези усилия за модернизация на градския транспорт целим повече хора да ползват този начин на придвижване в града. Затова освен строителството на метрото, продължаваме и с обновяване на наземния градски транспорт", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на пускането на последния от 30-те нови тролейбуси.

Тролейбусите са произведени от "Шкода електрик". Те са климатизирани, достъпни за хора с увреждания и майки с колички, имат гласово обозначение за хора с увреден слух. Доставката им е осигурена със средства по Оперативна програма "Околна среда" по мярката за подобряване на качеството на въздуха.

"Очакваме до края на годината да пристигнат и 30 електробуса, които също са част от този проект. Усилията за обновяване с екологичен градски транспорт продължават", подчерта Фандъкова.

"Това е едно съвременно превозно средство, отговарящо на европейските норми и стандарти със съответните одобрения. Пригодено е за трудноподвижни пътници. Софиянци вече познават тези тролейбуси, това е третата доставка, която се извършва. Надявам се гражданите да ги пазят и да ползват повече градския транспорт", каза шефът на "Столичен електротранспорт" Евгений Ганчев.