Йорданка Христова в траур заради щерката на Йосиф Цанков

Двете бяха изключително близки приятелки повече от 60 години

През ключалката
13:00 - 09 Февруари 2024
193047
Йорданка Христова в траур заради щерката на Йосиф Цанков

Естрадната легенда Йорданка Христова е неутешима след загубата на Сия - дъщерята на големия композитор Йосиф Цанков. Двете бяха изключително близки приятелки повече от 60 години, а маестрото е автор на някои от най-емблематичните шлагери от репертоара на Данчето.

„Разделихме се със Сия Цанкова. Скъпа моя приятелка, дъщеря на Йосиф Цанков, Патриарха на моята музика, представителка на най-изстрадалото, достойно, духовно и истински красиво поколение, на което се крепеше нашата разлюляна действителност… За щастие ни остави наследство! Ще ни липсваш! Светъл път на голямата ти душа!“, написа Данчето в памет на своята приятелка и сподели във фейсбук снимки от поклонението ѝ.

Дъщерята на Йосиф Цанков си е отишла от този свят на 83-годишна възраст. Почти до края на живота си тя работеше като рентгенов лаборант. Като ученичка Сия вземала уроци по пиано, но по желание на майка си Таня Калфова се насочва към различна от музикалната сфера.

Сия със сина си Велислав

„Баща ми Йосиф Цанков беше изключителен мелодик и майстор на българското танго. Такива танга, каквито написа, няма досега. Веднъж в разговор големият композитор и много добър приятел Тончо Русев каза: „Сийче, представяш ли си, ако Йожи не беше роден в България?“. Прав е, но татко не признаваше друга страна. А е имало реална възможност. През 1945 г. външният министър на България му предложил да стане културен аташе в Швейцария. Татко отказал: „Не, много благодаря. Славеят пее само в гнездото си“, разказваше приживе Сия Цанкова.

Майка ѝ и баща ѝ остават една от най-известните светски двойки от миналия век. „Двамата от сой – той висок, добре развит, тя много красива, с бяла кожа, тънка талия, с две различни очи – синьо и зелено. Написал е песен за нея „Две сини очи“. 

Сия беше горда майка на син Велислав, който е наследил таланта на дядо си и е един от най-добрите тромбонисти у нас.