Йорданова: Всички порочни практики и закононарушения са се случвали при последното правителство на ГЕРБ

Новини
10:06 - 15 Юни 2022
2362
Йорданова: Всички порочни практики и закононарушения са се случвали при последното правителство на ГЕРБ

“Не мога да коментирам вътрешнопартийните спорове, обиди и нападки в един от коалиционните партньори. Това, за което настоявам да говорим е, че трябва да направим управляващото мнозинство по-работещо, за да взима по-ефективни решения”. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя призова “да се върнем към важния дневен ред на обществото.

Тя призна, че има забавяне с някои законопроекти, но припомни, че “от друга страна в Планът за възстановяване има поредица от мерки, които трябва да се случат до края на годината - за това ни трябва действащ парламент. От тези мерки зависят 13 млрд, които трябва да влязат в икономиката”, припомни Йорданова и апелира “различните колеги от парламента, които разменят реплики, нека да се замислят за бъдещето на България”.

Правосъдният министър коментира и предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Тя каза, че това е било огласено от премиерът Кирил Петков и “Демократична България” ще го подкрепят.

Относно законопроектът според, който хората на ръководни позиции в агенцията имат право само на два мандата, Йорданова коментира: “Законопроектът за антикорупционния закон беше внесен преди дни. Колко мандати да има? От експертна гледна точка, цялата продължителност 12 години изглежда прекомерна. Дългите мандати водят до злоупотреби”, заяви правосъдният министър.

Тя говори в студиото на “Здравей, България” и за закононарушения, като каза, че е уведомила обществеността за 21 обществени поръчки с нарушения.

“Всички лоши, порочни практики и закононарушения са се случвали в периода на последното правителство на ГЕРБ. Всички ние плащаме от нашия джоб”, каза Йорданова.

На въпрос дали според нея главният прокурор Иван Гешев ще се активизира по тези случаи, правосъдният министър заяви, че той “трябва да изпълнява своите задължения. Очаквам действие, не очаквам и се противопоставям на PR акции, които да доведат до разпит и до там”.