Йотова: Асен Василев беше разкрит за продажбата на държавната земя първо от земеделския министър

Вероятно е смятал, че между многото дискусии по бюджета е могъл да продаде този поземлен фонд, допусна вицепрезидентът

Политика
18:41 - 28 Ноември 2023
5917
Йотова: Асен Василев беше разкрит за продажбата на държавната земя първо от земеделския министър

Вицепрезидентът Илияна Йотова защити позицията на президента Румен Радев, който упрекна финансовия министър, че властта планира да продаде земите от държавния фонд. 

"В проектозакона за бюджета за 2024 г. няма член, че ще се продават земи от Държавния поземлен фонд, това е фалшива новина", отрече вчера Асен Василев в отговор на Радев, че е недопустимо намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд.

"Финансовият министър беше разкрит. Първо от министъра на земеделието, който е споделил в процеса на обсъждане на бюджета, че се готвят да продават земеделски земи, а след това от парламентарната комисия по земеделието, храните и горите", опонира на Василев и Йотова. Вицепрезидентът допусна, че Асен Василев вероятно е смятал, че някъде в многото цифри и дискусии може да продаде този поземлен фонд.

"В самото управление и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държавата", обобщи мнението си по бюджета Илияна Йотова. 

Йотова даде за пример решението на парламентарната комисия по здравеопазване да не подкрепи законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г.

"Много се надявам на съдържателна дискусия в пленарна зала и да видим как ще бъде приет бюджетът на първо четене. Дано разумът проговори", каза вицепрезидентът.

По думите ѝ сред народните представители има много компетентни хора, що се отнася до финансите и до справяне с държавния бюджет. "Много се надявам, че тези хора няма да изкривят физиономиите си пред собствените си огледала и да гласуват нещо, което е в ущърб на българските граждани, колкото и да са водени от мисълта да участват във властта", коментира тя.

Йотова коментира и задънената улица, в която се намира Столичният общински съвет, след като не успява да си избере председател.

"По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години", заключи вицепрезидентът.

Илияна Йотова направи коментарите пред медиите по време на 13-ото издание на наградите "За жените в науката", където приветства участничките.