Йотова: Провадия-Солницата да се включи в списъка на ЮНЕСКО

Вицепрезидентът се срещна с геншефа на организацията Одри Азуле

Новини
16:42 - 08 Октомври 2024
3545
Йотова: Провадия-Солницата да се включи в списъка на ЮНЕСКО

Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи най-старият солодобивен и градски център в Европа Провадия-Солницата да бъде включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това съобщиха от пресцентърс на президентството.

Йотова посети обекта по покана на ръководителя на археологически проучвания акад. проф. Васил Николов.

Пред журналисти тя е споделила за срещата си преди дни в Париж с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, с която са обсъдили предстоящото през 2025 г. домакинство на България на 47-ата сесия на Комитета за културно наследство на световната организация.

"Това е огромен шанс за България, но преди да се борим за световно признание, трябва сами да сложим ред в управлението на българската култура, което за съжаление в последно време стана нарицателно за корупция. Министерството на културата трябва да има стабилно и дълго управление, за да изпълнява дългосрочна и целенасочена политика за опазване и разпространение на българското културно-историческо наследство", подчерта Илияна Йотов. 

Припомняме, че проучването на Солниците в Провадия започнаха през 2005 г., като няколко години по-късно те бяха и частично отворени за туристи. Археологическите разкопки все още не са приключили напълно. Солниците в Провадия се превърнаха в любим предизборен елемент за бившия премиер Бойко Борисов, неизменно присъстващи в обиколките му - той разхожда партийния актив редовно до там.