Йотова влезе остро на Петков: Следващ кабинет трябваше да реши дали да гоним руските дипломати

Президентът има вече достатъчно опит и ако се наложи ще състави служебен кабинет, отсече вицето

Актуални новини
13:55 - 29 Юни 2022
3641
Йотова влезе остро на Петков: Следващ кабинет трябваше да реши дали да гоним руските дипломати

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като безпрецедентно решението на премиера Кирил Петков за отзоваването на 70 руски дипломати и служители на руското посолство у нас.

В Павликени Йотова посочи, че президентската институция е спазила конституцията при политическите консултации преди предстоящото връчване на първия мандат за ново правителство и не изключи възможността да се стигне до трети служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Решението за отзоваването на руските дипломати е безпрецедентно, защото е взето от правителство, което е загубило доверието на българския парламент и вече е в оставка, коментира вицепрезидентът, цитирана от БНР.

"Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има основание след като казва министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той", каза Йотова.

"Най-тежката мярка е "скъсването" на дипломатическите отношения. Много се надявам да не стигнем до там. Вчера за всички нас това беше изненада и аз ще се въздържа от всякакъв коментар, защото наистина нямаме грам информация", каза тя в отговор на въпрос дали отзоваването на руските дипломати може ли да доведе до скъсване на дипломатическите отношение между Русия и България.

По повод желанието на "Продължаваме промяната" и на БСП за продължаване на консултациите с президента преди връчването на първия мандат за ново правителство, в Павликени, където беше гост на празника на града, вицепрезидентът Йотова посочи, че президентът Радев ясно е заявил, че консултациите са приключили и конституцията е била спазена.

"На нищо не разчитаме нито в положителен, нито в негативен план. Смятам, че президентът има вече достатъчно опит в тази посока, ако се стигне до този вариант, ще има и служебен кабинет", отговори Илияна Йотова на въпрос дали президентската институция е започнала да подготвя служебен кабинет или се разчита в рамките на този парламент да има редовно правителство.