Йотова зове за спасение на българското село

Европейските средства отиват само за няколко големи града, заяви вицепрезидентът

Новини
16:22 - 12 Октомври 2021
2532
Йотова зове за спасение на българското село

За специален план за спасение на българското село се обяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства днес на тържествената сесия на Общинския съвет в Трекляно по повод Деня на българската община и местното самоуправление, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Необходимо е ново планиране както в националния бюджет, така и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата. Надявам се да срещнем партньорството на следващ редовен кабинет и следващ парламент и да постигнем реална грижа за българското село. Хората, които управляват България, да имат съзнанието за това", е заявила Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е благодарила на местната администрация на най-малката българска община за усилията, които ежедневно полагат за по-добрия живот на населението. Йотова е припомнила, че само четири години след Освобождението на България е създаден първият закон, който поставя основите на дейността на местните власти.

"Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица населението трябва да има висок стандарт на живот, за да върви напред развитието на цялата държава", е посочила вицепрезидентът.

Илияна Йотова е откроила големите регионални дисбаланси в България и проблема с обезлюдяването на цели райони. "Финансовите ресурси на националния бюджет и от Европейския съюз се концентрират в няколко големи града, а за малките общини не остава почти нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии", е посочила вицепрезидентът.

По думите й тези разлики обричат бъдещето на българските деца. "В 21 век, за съжаление, в България децата нямат равен старт в живота, оказва се, че е важно къде си се родил - в малкото село или големия град", е казала Илияна Йотова и е припомнила колко трудности са срещнали с президента Румен Радев преди години, докато успеят да защитят от затваряне училищата в малките общини.

Вицепрезидентът се е обявила категорично против разделението на България на центъра и България на периферията, където липсва адекватен достъп до здравна грижа, няма пътища. "За всеки претендиращ за държавник водеща трябва да бъде грижата за хората и техния достоен живот", е посочила Йотова.

Вицепрезидентът отново е откроила настояването, споделяно и от общините, за по-голяма самостоятелност, за финансова децентрализация. "Необходима е промяна в законодателството, която да даде свобода на всички общини да се борят за средства, а не да чакат подаянията на по-голямата община или благоволението на държавата", е посочила Илияна Йотова.