Йовчев: Грешка е полицаите да са без защита на жива верига

Новини
09:20 - 13 Януари 2022
3299
Йовчев: Грешка е полицаите да са без защита на жива верига

Иска се специализирана подготовка за всеки протест. Органите на реда изпуснаха контрола. Не може да се изправят полицаи на жива верига без помощни средства. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Според него отговорността за протеста под знамената на Възраждане е отговорност и на политиците.

"Не моше да казваш, че ваксината е нещо лошо, а депутатите ти да имат ваксина".

Протестът  е необходимо да излъчи свои представители и овластените до говорят с тях. Влизането в НС – какво ще постигне по темата ваксини и зелен сертификат, анализира бившият вътрешен министър. Той призова за диалог между заинтересованите страни, за да се променят законите и заповедта на здравния министър. Идеята е да се избегне недоволството.

Такова нещо не трябва да бъде допускано в бъдеще. Трябва да разгледаме действията на протестиращите, действията на организаторите и действията на полицията, призова бившият министър на МВР.

По думите му правото на протест и свободно изразяване на мнение са основни ценности, но трябва да е ясно, че правата на протестиращите свършват там, където започват правата на другите: “Насилието не може да бъде използвано за политически цели”.

За Цветлин Йовчев предизвикателствата пред полицията не са били толкова сериозни в сравнение с други протести. Според него е трябвало да има намеса и от столична община относно осигуряването на реда на такова мероприятие.

Несъстоятелно е изпращането на полицаите на протеста без помощни средства само с голи ръце. Според него се бяга от основния проблем:

“Хората, които ръководят такива мероприятия, трябва да имат специализирана подготовка. Липсата ѝ води до това, че може да се изпуснат нещата от контрол”.

Йовчев заяви, че недоволните не са разчели сигналите на органите на реда: "Няма насилие, ние ви подкрепяме да изразите волята си".

Пропуските са в това, че не бе осигурен редът в една напрегната ситуация пред парламента. Имаше опосност както за депутати, така и за протестиращи.