Юбиляр: Последният жив ветеран от войната в Кърджали чукна 100 години (СНИМКИ)

Движението е майка на живота, твърди дядо Нико Костов

Общество
21:40 - 09 Октомври 2023
3829
Юбиляр: Последният жив ветеран от войната в Кърджали чукна 100 години (СНИМКИ)

Последният жив ветеран от Втората световна война в община Кърджали - Нико Костов, отпразнува 100-годишен юбилей. Подаръци и торта с надпис "Честит юбилей, дядо Нико!" му занесе на импровизираното тържество в двора на кооперацията кметът на общината Хасан Азис, наред с юбилеен знак на общината.  

Рожденикът, който днес закръгля цял век, е роден в село Чернозем, Ямболско, но повече от десет години живее при децата си в Кърджали. Постъпил е в армията през септември 1943 г. Като младши сержант в 29-и Ямболски полк е бил изпратен на фронта на 22.09.1944г. През декември същата година е ранен от германците в битка при град Грабово, Хърватия и след лечение в болница е върнат в България.

С голяма болка бай Нико говори за войните в Украйна, а сега и в Израел. Никога не е вярвал, че след втората световна война ще има отново войни по света. "Възмутен съм от Русия, която нападна Украйна", казва бай Нико. И е категоричен: "Войната не е разрешение на проблемите на света. Мирът, съгласието и споразумението са нещата, към които трябва да се стремим", коментира ветеранът, цитира го пресцентърът на Община Кърджали.

В добро здраве и с отлична памет, дядо Нико разказа за живата си. Човек трябва непрекъснато да се труди, да не спира, разкрива част от рецептата си за дълголетие бай Нико. 

Според него днес хората са се променили много, но за съжаление към по-лошо. "Бях дълги години председател на стопанството в село Чернозем, Елховско. Всекидневно бях сред хората на полето, в птицефермата. Хората се трудиха, помагаха си. Днес, като че ли са по-отчуждени, всеки гледа сам за себе си. Много проявяват надменност", споделя с болка дядо Нико. 

Ветеранът столетник не престава да се движи. Ежедневно прави разходки най-малкото по един час на ден, въпреки двата бастуна, с които се придвижва. Изповядва принципа: "Движението е майка на живота". Слуша новини и обича да бъде информиран за случващото се по света и у нас. Столетникът се вълнува от спорт и е лют фен на ЦСКА и Арда Кърджали.

"На 110-та годишнина пак да ни поканиш, да си ни жив и здрав още дълги години, защото ти си пример за нас с твоя живот, с делата, които си натворил, с участието ти във Втората световна война, за позитивното отношение към хората, с които живееш и с които си работил", пожела на ветерана рожденик кметът на Кърджали, Хасан Азис.