Юда изпълнява ролята на предател

Исус лекува войника, който го арестува

Мистика
22:21 - 16 Април 2020
8002
Юда изпълнява ролята на предател

Преди няколко години американката Клер Хартсонг издава книга, в която се разказва, че Страстната седмица и последните месeци от живота на Исус Христос са добре подготвена и режисирана драма, в която всеки има своята роля. Ролята на добрия приятел на Исус - Юда Искариот, е да бъде предателя. Избран е заради силата на духа и вярата. 

Ето как Клер Хартсонг описва Юда в навечерието на предателството: "През последните седмици Юда стана нервен и изпълнен с опасения. Той се движеше непрестанно, излизаше навън и след това се връщаше отново, за да погледне в лицето Иисус. Понякога Иисус отиваше към него, обгръщайки го с ръце, а Юда падаше в краката му в конвулсивно ридание, или изтичваше в градината, викайки: „Аз не разбирам. Това е твърде много, за да се понесе".

Самото предателство е описано като дългоочаквано и просто като сцена от добре подготвена и режисирана пиеса: "Току-що бяхме свършили последния псалм, когато кучета започнаха да лаят долу под нас, във временния лагер на пътуващите. Когато тъмнината започна да просветлява на изток, бързо се прегърнахме помежду си и след това останахме смълчани, очаквайки Юда Искариот и войниците, носещи факли, свещениците и появилите се любопитни. Когато враждебната тълпа спря на десетина крачки от нас, Юда нервно излезе напред. С наведена глава той се приближи до внука ми, прегърна го и го целуна по двете страни, което означаваше, че този беше, когото те търсеха.

Тогава Иисус пристъпи напред и попита: „Кого търсите?” Висшият свещеник на Храма Аннас беше изпратил своя главен домакин да вземе Иисус и да го заведе при него, за да го разпита. Пратеникът на Аннас беше разтревожен от силата на думите на моя внук, но после възстанови своето спокойствие и запита: „Казват, че ти се наричаш Иисус бен Йосиф от Назарет. Ти ли си този?" И Иисус отговори: „Аз съм този. И ти казвам, ако аз съм този, когото търсиш, тогава пусни другите да си вървят по своя път".

Домакинът, след като прочисти гърлото си, даде знак на своя конвой да арестува Иисус и каза: „Аннас, висшият свещенослужител в Йерусалим, ме изпрати да те заведа при старейшините да те разпитат". И когато пазачът посегна да хване ръката на Исус, Петър бързо извади своя нож и отряза дясното ухо на слугата, след което Иисус го порица: „Ти не разбираш, Петре. Върни ножа в ножницата! Аз отивам доброволно. Така мога да изпълня волята на Баща ми и да взема по-голямо участие". Тогава той сложи ръката си върху наранената страна на главата на пазача, спирайки изтичането на кръвта. Когато онзи дойде на себе си, разбра какво се беше случило и грубо сложи белезници на китките на Иисус, бутайки го напред пред тълпата войници". 

Според Евангелията в Новия завет Юда се обесва на едно дърво. Ето какво пише за последните му дни Клер Хартсонг: "Всички ученици, независимо колко посвещения бяха преминали като есеи, до известна степен бяха запознати с „предателя". И все пак, всички, освен Юда, търсеха в сърцата си да видят дали техният жребий беше да бъдат в ролята на „презрения". През тази последна седмица никой не знаеше със сигурност, с изключение на Иисус, Мария-Магдалена и Юда, който щеше да вдигне завесата и да призове участниците да играят своите роли в главната сцена(...) През по-късните години Юда се самоуби при един пристъп на повтаряща се депресия".