Юли 2019 г. е най-топлият месец от 1880 г.

Учени алармират, че това е поредният признак за затоплянето на планетата

Актуални новини
14:52 - 02 Август 2019
2169
Юли 2019 г. е най-топлият месец от 1880 г.

Предварителен анализ на световната температура показва, че юли може да се превърне в най-топлия месец, откакто се води статистика от 1880 година, информира Би Би Си.

Данните за първите 29 дни на миналия месец, през който много държави изпитаха горещи вълни с изключително високи температури, разкриват, че температурата е малко по-висока от предишния рекорд през юли 2016 г.

Оценката е направена от учени от ръководената от ЕС Служба за климатични изменения "Коперник" (C3S).

Пълният анализ ще бъде публикуван в понеделник и тогава ще се потвърди дали има нов рекорд.

Учени алармират, че това е поредният признак, че на Земята има безпрецедентно затопляне.

Новите данни на C3S са събрани с помощта на сателити и наземни станции за наблюдение на метеорологичните условия.

Учените не могат директно да свържат покачването на температурите с климатичните промени, но смятат, че емисиите на въглероден диоксид от човешката дейност променят температурите.

Въпреки че традиционно юли е най-горещият месец, тази година имаше необичайни горещи вълни в Европа, САЩ и на Северния полюс. В Белгия, Холандия и Германия бяха отчетени температури над 40 градуса по Целзий. Във Великобритания също има нов рекорд - 38.7 градуса по Целзий.

Според американската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвани юли 2016 г. е месецът с най-високи температури от 1880 г. От агенцията поясняват, че най-горещите девет от десет месеца юли са през XXI век и само една година през XX век - 1998 г.