Юлиан Константинов отбелязва 30 години на сцената с "Дон Карлос"

Прочутият бас е пял в най-големите опери по света

Топ
11:47 - 18 Май 2022
2837
Юлиан Константинов отбелязва 30 години на сцената с "Дон Карлос"

Прочутият бас Юлиан Константинов ще излезе на сцената на Старозагорската опера с ролята на Филип в „Дон Карлос“ на Верди на 27 май, обяви режисьорът на операта Славчо Николов, който е и зам.-директор на трупата. Доайенът на българските баси Юлиан Константинов, покорил с таланта си най-престижните световни оперни сцени от 2017 г. е в състава на първата извънстолична трупа в България. 

Юлиан Константинов е пял в най-големите опери по света – Миланската скала, Метрополитън, Ковънт Гардън, Парижката опера „Бастилия“, Виенската Щатсопера, Театро Колон в Буенос Айрес, Лисео – Барселона, Кралската опера в Мадрид, както и оперите в Рим, Парма, Венеция, Флоренция, Токио, Мюнхен, Тулуза, Ница, Страсбург,  Тел Авив, Женева. Той работи с именити диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Зубин Мета, Джеймс Конлъм, Едуард Доунс, Густаво Дудамел, Владимир Федосиев.

„Винаги съм изпитвал респект към Юлиян Константинов, с който сме се обучавали в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Асен Селимски, но в различни випуски", каза пред БТА Славчо Николов. По думите му изпълнителят в годината на 30-годишния си юбилей на сцената е във  върхова певческа форма, на която зрителите ще се насладят.  

Утре започват репетиции за възстановяване на спектакъла, който имаше премиера през 2017 г., но пандемията размести програмата на старозагорската оперна трупа. Действията на музикалната драма ще бъдат четири, а не пет, както на първата премиера,  ще се изиграе италианският вариант на Шилеровата драма, обясни пред БТА режисьорът на продукцията.

„Юлиян Константинов възприе моя нов прочит на образа на испанския крал Филип II, самотен, затворен в себе си диктатор, който не чува гласовете на съветниците си, на съпругата си, превзет от собствените си демони. Това е характерно в натюрела на всеки диктатор в световната история. Дори и днес имаме такива примери. Зрителите са изправени пред предизвикателството да направят  свои паралели“, изтъкна режисьорът. Според него едно класическо произведение е актуално, ако бъдат намерени нови паралели със съвремието.

Новият спектакъл е изграден върху последната преработка на Джузепе Верди, направена в края на творческия му път, да напише операта "Фалстаф". Великият италиански композитор работи през целия си живот върху това заглавие.

"Предлагам една нова интерпретация на тази „опера на светлосенките“, сподели режисьорът.

„Спомням си първата ми среща с тази постановка и ефекта, който предизвика тя у мен и у зрителите в залата.  Сцената в  Стара Загора всъщност е един огромен кръст като кръстопът, който разделя и събира героите – съпрузи, приятели, придворни, трона и църквата, краля и народа“, обясни режисьорът на „Дон Карлос“.

В спектакъла сме поканили световната оперни звезди – сръбското сопрано Драгана Радакович в ролята на Елизабет Валуа, испанската кралица. Тя е позната на на старозагорската публика от 2015 г. и участието и в „Трубадур” от Дж. Верди и бе звездата в премиерата на „Турандот” от Дж.Пучини /опера с кукли/. Италианският тенор Алекс Висенс гостува за първи път в България, за да изиграе централната роля на Дон Карлос. Според музикалната критика той с лекота и изящество покрива перфектно и най-високите регистри” (Bayern 4 Klassik), един от водещите европейски интерпретатори в лиричния френски и италиански теноров репертоар”, изтъкна Славчо Николов.

Изключителен акцент в постановката ще бъде дуетът между двамата баси – Юлиан Констатинов и Ивайло Джуров, който за първи път ще изиграе Инквизиторът. Много силен момент също е изпълнението на „Гласът от небето“, който се чува само от Филип.

През новия сезон Старозагорска опера е включила в афиша си операта „Евгений Онегин“на Чайковски,  на Юлиян Константинов ще бъде  поверена ролята на княз Гремин, обяви режисьорът Славчо Николов.