Юлиан Вергов обвинен в лекарска грешка във филма "Пепел върху слънцето"

Режисьорският дебют на Богомил Калинов с премиера по Нова телевизия

Култура
15:51 - 02 Март 2024
30779
Юлиан Вергов обвинен в лекарска грешка във филма "Пепел върху слънцето"

Юлиан Вергов отново влиза в ролята на лекар, но този път във филма "Пепел върху слънцето". Неговият герой - д-р Стефанов е обвинен в лекарска грешка, която води до смъртта на пациент и до огромен медиен скандал. С разплитането на случая се заема младата журналистка Антония (Силвия Петкова), а целта й е да достигне до истината.  

Филмът излезе на голям екран преди две години, а на 2 март, събота от 22 часа, е и телевизионната му премиера по Нова телевизия.

"Пепел върху слънцето" е режисьорски дебют на Богомил Калинов, който е и сценарист наравно с брат си Калин Калинов и Златимир Коларов. Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай от преди 50 години. 

В ролите освен Юлиан Вергов и Силвия Петкова ще видим Ники Илиев, Павел Поппандов, Николай Станоев, Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова, Александър Калинов, Камен Иванов, Мила Банчева, Оле Виренхед.

В хода на журналистическото си разследване, героинята на Силвия Петкова се опитва да сглоби парчетата от живота и професионалната практика на д-р Стефанов. Тя търси истината между двете гледни точки – тази на лекаря и на дъщерята на пациента.

„За мен е голямо предизвикателство да вляза в ролята на разследваща репортерка“, каза пред медиите в началото на снимките на филма Силвия Петкова. „Много се спекулира с тази професия и за съжаление невинаги можеш да се довериш на всеки, който я практикува. Затова за мен е важно да изградя образа далеч от представата за жълтите журналисти.“ 

„Историята е разказана просто и достъпно – на ниво текст е изключително въздействаща”, е коментарът на Юлиан Вергов. 

Продуцентът на филма Калин Калинов смята, че „историята е нестандартно разказана“ и вярва, че е „доста въздействаща“.