Юлия Берберян: Цвети, благодаря ти!

Спорт
13:40 - 08 Септември 2020
1953
Юлия Берберян: Цвети, благодаря ти!

Легендата на българския тенис Юлия Берберян благодари на Цвети Пиронкова за всички емоции, които тя й донесе до този момент със страхотното си представяне на US Open.

"Благодаря ти, Цвети", каза майката на Мануела, Катерина и Магдалена Малееви пред Би Ти Ви.

"Исках да намеря една дума, но те са много и не успях да избера само една - феноменално, възхитително, невероятно. Това е моята оценка. Както тя сама каза: "Изненадах себе си". Винаги съм имала голямо уважение към Пиронкова, отнасяла съм се с възхищение. Наистина е феноменална нейната воля. Това е, което решава мачове на това ниво, където всички имат форхенди, бекхенди, сервиси, но един побеждава. Волята й за победа е феноменална", добави тя.

"Преди 1-2 години едва ли е имала време с малко бебе на ръце да мисли за такива неща, но в даден момент е започнала да тренира. Безспорно е тренирала много. Отново й се играе. Много спортисти често отсъстват от своите спортове за 1-2 години, заради травми, операции. Но да се върнеш след майчинство...

Тези жени, майки, са пример за това как ние, жените, можем да правим кариера и след майчинството. Това е едно препятствие, пред което мъжете не могат да застанат никога.

Природата е отредила на нас тази привилегия. За това се радвам, че Цвети дава нагледен пример за тази равнопоставеност, която искаме да постигнем между мъжете и жените. Много често българските коментатори използват "Това може да се случи само в женския тенис" с едно пренебрежение. За това мога да кажа: "Цвети, благодаря ти от името на всички майки по целия свят! Всеки избира сам за себе си. Безспорно Цвети се е колебала дълго време за това решение. Други се връщат по-скоро. Азаренка, Уилямс... Те родиха и преди някой да разбере, печелеха турнири. Така че възхищение за тези много силни жени, майки", добави тя.