Юлия Навалная обжалва заповедта за ареста ѝ

ЕС
17:04 - 15 Юли 2024
1239
Юлия Навалная обжалва заповедта за ареста ѝ

Вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, Юлия Навалная, обжалва заповедта да бъде арестувана задочно по дело за участие в екстремистка организация. Това става ясно от сайта на Басманния съд в Москва, предаде ТАСС.

„Решението за налагане на Навалная на мярка за задържане във вид на задочен арест е обжалвано“, пише на сайта на съда. Жалбата ще бъде разгледана по-късно от Московския градски съд.

На Навалная е предявено обвинение за участие в дейността на призната от Руската федерация за екстремистка организация - Фонда за борба с корупцията. На 9 юли Басманният съд в Москва ѝ наложи мярка задочен арест и я обяви за издирване. Росфинмониторинг я включи в списъка с терористи и екстремисти.

Съд в Москва издаде миналата седмица заповед за ареста на Навалная за предполагаемо нейно участие в екстремистка група. Според заповедта Навалная трябва да бъде задържана в предварителния арест за два месеца. Съдът обвини Навалная, която живее извън Русия, в участие в "екстремистка" група. Решението означава, че тя ще бъде арестувана, ако се завърне в страната.

Франция осъди издадената от Русия заповед за арест и я окачестви като "още една стъпка в авторитарния уклон на руския режим". Това показва решимостта на руския режим да попречи на Юлия Навалная да поеме борбата на Алексей Навални срещу корупцията и в полза на свободата на изразяване", отбелязва министерството, като приветства "смелостта и решителността на Навалная".

Юлия Навалная обеща да поеме щафетата от съпруга си, който беше най-острият критик на руския президент Владимир Путин, след смъртта му при неясни обстоятелства в затвор в Арктика през февруари тази година.