Юнайтед и Ливърпул единствени не са готови за навлизането на ВАР във Висшата лига

Бившият международен рефер - Майк Райли, анализира процеса и сподели мнение за нововъведението, което идва в Англия от новия сезон

Спорт
10:46 - 08 Юни 2019
2078
Юнайтед и Ливърпул единствени не са готови за навлизането на ВАР във Висшата лига

Английските грандове Манчестър Юнайтед и Ливърпул са единствените клубове в Премиършип, които няма да могат да показват повторенията на видео помощника (ВАР, VAR) на техните стадиони през следващия сезон.

Ръководството на Висшата лига потвърди, че заедно с графиките, клубовете ще могат да показват "окончателни" клипове, за да обяснят решенията на VAR, когато системата се прилага за сезона 2019/20.

На "Олд Трафорд" и на "Анфийлд Роуд" могат и да са виждали редица блестящи победи и занапред ще се наслаждават на още такива, но феновете няма да могат да виждат видеоповторенията от системата, тъй като и двата стадиона не разполагат с голям екран.

"Премиършип създаде графики, които ще бъдат показани на големи екрани, за да обясни всяко забавяне, свързано с VAR, и всяко дискусионно решение", се казва в изявлението на Висшата лига.

Освен това в Премиършип обсъждат и възможността решенията да могат да бъдат гледани и на на преносими устройства - мобилни телефони, таблети и лаптопи.

Системата беше използвана на Световното първенство през 2018, както и в елиминационната фаза на тазгодишното издание на Шампионската лига, като най-драматично това се отрази на полуфинала между Манчестър Сити и Тотнъм, което прати шпорите на финала срещу Ливърпул.

Управляващият директор на ръководещите мачове официални лица във Висшата лига - Майк Райли, разказа за процеса по въвеждане и развитие на системата за видео асистенция на съдиите.

"Важно е как ще работи ВАР. Опитът да видим какво е всъщност и как работи ВАР е възможност да оценим системата. Интересното е, че всички хора от екипа гледат един и същ клип, а в много случаи преценката е различна. Това показва предизвикателството, пред което сме изправени. Нека използваме ВАР, но и прилагаме всички основни принципи, и променяме решението само, когато има очевидна и ясна грешка", коментира Майк Райли и добави.

"Трябва да се използва опитът ни с ВАР, когато използваме системата. При първоначалния ни опит се вижда, че различният начин на работа допринася много. Сега трябва да намерим най-добрия начин, за да комуникираме с феновете по стадионите", завърши бившият международен рефер.