ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща „Света София” в джамия

Решението би могло да подкопае универсалната стойност на обекта, предупреди Културната агенция на ООН

Новини
15:01 - 10 Юли 2020
362
ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща „Света София” в джамия

Културната агенция на ООН ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща музея от византийската епоха "Света София" в Истанбул в джамия, като настоява за диалог преди да бъде взето решение, съобщава "Франс прес".

"Света София", която първо е била християнска катедрала, а след това джамия след завладяването на Константинопол (както се е казвал Истанбул по времето на Византийската империя), е вписана като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО като част от район, определен като "Исторически райони на Истанбул".

"Това вписване включва редица ангажименти и правни задължения", подчерта говорителката на ЮНЕСКО.

"Така, една държава трябва да гарантира, че нито една промяна не засяга изключителната универсална стойност на имотите, вписани на нейната територия", отбеляза говорителката и добави, че всяка промяна изисква предварително уведомяване на ЮНЕСКО и евентуално разглеждане от нейната Комисия за световно наследство.

Тя отбеляза, че "Света София" е вписана в рамките на "Историческите райони на Истанбул" като музей, позиция, която многократно е била комуникирана с Турция чрез писма.

"Призоваваме турските власти да започнат диалог преди да бъде взето решение, което би могло да подкопае универсалната стойност на обекта", настоя говорителката и добави, че това послание е повторено на турския посланик в ЮНЕСКО вчера.

Държавният съвет на Турция, който е най-висшият административен съд в югоизточната ни съседка, разглежда дело, заведено от турска неправителствена организация, което би позволило "Света София" да бъде преустроена като джамия, което се подкрепя от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Зданието от VI в., чиято пленителна архитектура е магнит за туристите по целия свят, е музей от 1935 г., отворен за вярващите от всички вероизповедания.