ЮНЕСКО проверява как изнасят антиките на Божков в кашони (ВИДЕО)

Актуални новини
17:47 - 07 Февруари 2020
6442
ЮНЕСКО проверява как изнасят антиките на Божков в кашони (ВИДЕО)

Днес в 15:00 ч. Фондация „Тракия“ стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков и Фондация “Тракия”.

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

„Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време“, заяви в разговор по телефона директорът на звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети.

В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

Реакцията на Фондация “Тракия” е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на г-н Васил Божков и Фондация “Тракия”. До момента представителите на прокуратурата многократно действат в разрез с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията.

"Категорично считаме, че подобно съобщение от прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на г-н Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му, изработване на специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка", пишат от фондацията.

"Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери.

Във връзка с изявленията от страна на Прокуратурата, че има спекулации и „хибридна атака“ относно твърдението за изнасяне на кутурни ценности в чували и кашони, прилагаме видео материал от 29 януари т.г., на който ясно се вижда изземването на законни културно-исторически ценности от лабораторията на Фондация „Тракия“ на ул. „Дунав“ в кашони и чували", заявяват от "Тракия".