Юнке р наруга "тъпите националисти"

Еврошефът се оказа приятел с Найджъл Фараж и Доналд Тръмп

Новини
10:23 - 23 Май 2019
2070
Юнкер наруга "тъпите националисти"

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нападна „тъпите националисти“ в навечерието на европейските избори, на които се очакват високи резултати на евроскептиците. В интервю за Си Ен Ен той заяви, че е напълно наясно със заплахата, която тези политици представляват за европейската солидарност. Според него именно тази солидарност е главната цел на ЕС.

„Тези популисти, националисти, тъпи националисти са влюбени в собствените си страни. Те не харесват никой друг. Аз харесвам идващите отдалеч. Трябва да действаме в солидарност с тези, които са в по-лоша ситуация от тази, в която сме ние“, заяви Юнкер.

Запитан защо смята, че антиевропейските сили по-успешно мобилизират базата си, той отговори: „Винаги е по-лесно да мобилизираш отрицателните сили, отколкото положителните.“

Юнкер твърди, че е възхитен от решимостта на британската премиерка Тереза Мей. За него тя е жена, която знае как да прави нещата, но не е в състояние да се справи не по своя вина, а заради външни фактори.

По-нататък Юнкер допълва, че е чужд на омразата. Изненадващо той признава, че е в добри отношения с Найджъл Фараж – един от водачите на кампанията за „Брекзит“.

Шефът на ЕК твърди още, че отлично се разбира и с американския президент Доналд Тръмп.