Юридически казус спъва гласуването на жители от 12 севлиевски села

ЦИК така и не изпратила отговор на ОИК-Севлиево как да процедират

Актуални новини
09:02 - 29 Октомври 2023
2669
Юридически казус спъва гласуването на жители от 12 севлиевски села

Жителите на 12 севлиевски села, съставени от кметствата Батошево, Шумата, Стоките и Душево, няма да могат да гласуват за кмет на кметство. Грешката е в община Севлиево и води до това хората да бъдат извадени от списъците за гласуване в кметствата. Комуникацията между ЦИК и ОИК до последния момент не е успяла да разреши този проблем, предава БНТ.

Става дума за жителите на 6 съставни села към кметство Стоките. Ако желаят днес ще могат да гласуват за кмет на община и за общински съветници, но не и за кмет на село Стоките.

От ОИК в Севлиево са писани са 4 писма до ЦИК от началото на месеца на базата, че няма да бъдат предоставени протоколи за част от селата. Такива протоколи не са били предвидени за отпечатване от ЦИК и до момента не са пристигнали заедно с изборните книжа.

Няма и официален отговор на писмените въпроси на ОИК-Севлиево към ЦИК. Вчера по обед са разбрали, че в трите секции във въпросните села няма да може да се гласува за селски кмет. Отговорът е дошъл по телефона с уточнението, че няма да има официална реакция.