Юрист: Банките нарушават Конституцията с откритите сметки без такси

Потребителите ще плащат освен собствените си такси, но и чуждите, смята Даниел Божилов

Икономика
13:16 - 04 Септември 2023
18735
Юрист: Банките нарушават Конституцията с откритите сметки без такси

Банките ще откриват сметки без такси, от които щяло да може да се теглят без пари на гише и от банкомат. И в този случай няма как да не попитам - банките имат ли разноски по тези услуги и кой ще ги плати? Това написа във фейсбук юристът Даниел Божилов. 

"Ако отговорът е, че нямат разходи, тогава идва въпросът защо на мен ми начисляват огромни такси за тези "услуги"? Ако отговорът е, че имат и не е налице злоупотреба при образуването им, значи следва държавата т.е. бюджетът да поеме тези такси. Да, ама в бюджетът не са заложени пари за това. Следователно остава тези такси да са за сметка на останалите потребители, които освен собствените си такси, ще плащат и чуждите. Това пък гарантирано противоречи на сума закони, вкл. и на Конституцията", коментира юристът.

От 1 септември банките в България задължително трябва да предлагат базова сметка без такси, привлече голям интерес.

Промяната бе одобрена през Закона за държавния бюджет за 2023 г., по предложение на финансовия министър Асен Василев. Той обяви, че се е договорил предварително с банките за това, като част от идеите му всички заплати на големите фирми да минават по банков път. Според експерти обаче тази базова сметка няма да облекчи особено гражданите, а банките ще прехвърлят загубите от от тези задължителни безплатни услуги върху другите си клиенти.

За да има ефект от въведеното облекчение, пенсионерите, работещите физически лица и студентите трябва да си открият платежна сметка за основни операции, като преди това са закрили активните си банкови платежни сметки, ако те са повече от една.

Възможността за безплатни банкови услуги важи само по т.нар. "платежна сметка за основни операции". Тя задължително трябва да се предлага от всяка банка, която оперира в България, от 2016 г. насам. Въвеждането ѝ бе във връзка с европейска директива. Таксите по въпросната сметка са регулирани от Българска народна банка и са доста под тези за стандартна разплащателна сметка – между 1 и 3 лв. спрямо 3 и 7 лв. за обслужване на стандартна разплащателна или друга сметка.