Юрист: Не е изключенo гражданин да пробва да осъди България заради зеления паспорт

Според доц. Наталия Киселова лабораториите ще се превърнат в развъдници за заразяване

Новини
21:48 - 19 Октомври 2021
5827
Юрист: Не е изключенo гражданин да пробва да осъди България заради зеления паспорт

Доц. Наталия Киселова отговаря на въпроса: Здравните власти в България въвеждат "зелен сертификат" от полунощ в четвъртък (21 октомври). Нарушени ли са конституционните права на българските граждани?

"И други държави са въвели подобен код за влизане на определени места, но подготовката за това е започнала в средата на юли. Ние днес въвеждаме правила, след което гражданите ще имат по-малко от 48 часа, за да се подготвят", изтъкна преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова от студиото на "Денят ON AIR".
Според нея е трябвало много повече време и ресурс на гражданите, за да проверят дали имат антитела. Очакванията ѝ са лабораториите да се превърнат в развъдници за заразяване.

"Закъсняха много здравните власти, това трябваше да се случи в края на юли, началото на август", категорична бе доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Конституционалистът смята, че подходът на Министерството на здравеопазването е грешен. По думите ѝ не е изключенo несъгласен гражданин да се пробва и да осъди България.

"Науката е достатъчно напреднала и тя трябваше да ни помогне, а не да разчитаме на врачки, алкохол или други нестандартни методи за лечение. Има редица начини да се стимулират гражданите, но това трябва да става по добрия начин, а не с принуда и финансови санкции", подчерта доц. Киселова.