Юрист пред Lupa.bg: Борисов маха ВСС заради Христо Иванов

Политика
18:35 - 14 Август 2020
7140
Юрист пред Lupa.bg: Борисов маха ВСС заради Христо Иванов

С промените в Конституцията Бойко Борисов иска да направи реформа на Висшия съдебен съвет. Това обаче няма да се случи, тъй като премиерът механично разделя съдийската и прокурорската колегия. Така ще се даде възможност на съдиите и прокурорите да си правят каквото искат. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод проекта на ГЕРБ за промяна на Конституцията, касаещ съдебната власт.

„Разделението на магистратите е стара идея на лобитата около Христо Иванов, като на тях целта навремето им бе да си запазят властта във Върховния касационен съд и да се опитат да променят нещата при прокурорите. Христо Иванов искаше да се намалят мандатите на председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор. Сега Борисов предлага същото. Какво значение дали ще управляват 5 или 7 години, като грешките могат да направят и за 1 г.?!, пита риторично юристът.

   

„Фокусираме се върху прокуратурата, но проблемите в съда не са по-малки. Без да оневинявам Гешев за некачествената работа по наказателни дела, изкарват го виновен за това, че няма осъдени престъпници. Наказателните производства са една пета от делата, а другите четири пети, които са граждански и административни на кого да потърсим отговорност?!, продължава с въпросите Божилов.

По думите му административните съдилища имат най-голяма вина за безобразията в държавата, а не главния прокурор. Административните съдилища контролират актовете на кметовете, на МС и на агенциите.

„За реформа в съдилищата и дума не се отваря. Протестиращите – също. "Демократична България" яхна протеста и прогони хората от улицата. Това, което виждаме в момента, е фарс на 10 ноември. Имахме една тоталитарна партия и изведнъж някои решиха да сменят системата. Даде се думата на хора, които нямат представителство и които започнаха да променят Конституцията. Промениха я така, че запазиха духа на старата от Тошово време”, припомни правозащитникът.