Юрист пред Lupa.bg: ГЕРБ-СДС и ДБ се готвят да управляват без ПП?

Натискат ни отвън за правителство, този път ще има, предполага Даниел Божилов

Политика
17:30 - 13 Април 2023
6224
Юрист пред Lupa.bg: ГЕРБ-СДС и ДБ се готвят да управляват без ПП?

Общите законопроекти на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ може да са знак, че се готви неофициална коалиция, която да си пробута удобни за тях закони. Фактът, че Христо Иванов и Бойко Борисов бяха на общ брифинг, говори много. Това може да означава отлюспване на ПП, коментира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Юристът Даниел Божилов

По думите му възможно е да се подготвя коалиция само между ГЕРБ-СДС и ДБ. ДПС дава заявка, че ще подкрепи правителство, сигурно Корнелия Нинова същото ще направи, тъй като си търси място под слънцето.

„Бойко Борисов клеймеше кандидат-партньорите си, че са корумпирани и некадърници, но днес е готов да се коалира с тях в името на народа. Затова няма да е изненада, ако ГЕРБ управляват с ДБ. Такива сигнали се даваха още по линия на НАТО, ЕС и САЩ”, посочи Божилов.

„ПП може да се оттегли от коалицията, но към нея да се присъединят някои от отцепниците като Даниел Лорер, които на предишните избори искаха да участват в коалиция”, предположи юристът.

 Според Божилов със сигурност скоро ще имаме председател на НС. Възможно е да са се договорили за неговото име преди днешния брифинг на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

 „Натискът отвън е много сериозен. Така че правителство ще бъде съставено”, убеден е юристът.  

"Започваме с онзи необходим минимум задачи, по които имаме съгласие. 5 кампании сте ни слушали. Опитваме да използваме тях, за да стартираме парламента поне за една сесия и да създадем предпоставка за определено съгласие около формулата, около която би могъл да бъде подкрепен председател, а после да пристъпим към излъчване на правна и бюджетна комисия. И конституционна комисия, която да започне работа", заяви лидерът на ДБ Христо Иванов на съвместен брифинг с представители на ГЕРБ.

За повечето ви въпроси, ние още нямаме отговор, някои неща може да се случат, може и да не се случат, обясни той.

Ясно е, че за да има връщане на парламентарно управление, не може без излъчване на правителство, добави съпредседателят на ДБ.