Юрист пред Lupa.bg: ГЕРБ ще бъдат съдени за задължителните изследвания

Здраве
17:09 - 18 Ноември 2020
6605
Юрист пред Lupa.bg: ГЕРБ ще бъдат съдени за задължителните изследвания

Законопроектът за здравето на ГЕРБ, чрез който хората ще бъдат затваряни по домовете с изпращане на есемеси, не е правно издържан. Няма гаранция, че телефонните съобщения ще стигнат до всички. Ако ти пуснат есемес и те хванат навън, съмнявам се да има глоба. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод изменението на Закона за здравето.

„Подлагането на задължителни тестове е противоконституционно. Никой не може с полиция да те накара да се изследваш. Дори при извънредно или военно положение нямат правомощия да те задължат. Това са права по Конституция, които не могат да бъдат подменени“, коментира юристът.

„Надявам се законопроектът да не доведе до дела, а да бъде отменен. Той е тюрлю гювеч, с който се демонстрира работа. Опитвайки се да вменяват задължения, управляващите нарушават Конституцията. Подобни мерки има и в други държави, но те са препоръчителни, а не задължителни. Зелени коридори например има и в редица европейски страни, но няма санкции за тях“, обясни Божилов.

Законопроектът вече предизвика общественото недоволство. Хората питат в социалните мрежи, ако се намират в чужбина, как ще бъде приложен той? „Интересна е постановката, която ни забранява да отказваме изследване, въпреки че не е посочено кой точно ще го извършва това изследване и в какви условия и дали въпросното изследване няма да ни коства живота? Интересно е, че вносителката на законопроекта Даниела Дариткова не е предвидила никакви текстове, с които да бъдат защитавани гражданите, нито каква отговорност се носи за пациенти, оставени от болниците да умрат на улицата. Не се коментира и кой ще поеме разходите за исканите задължителни изследвания, което е проблем и днес“, коментира недоволен гражданин във Фейсбук.