Юрист пред Lupa.bg: Калин Стоянов ли прати жандармеристи пред дома на ген. Атанасов?

Зам.-председателят на НС може да се охранява единствено от НСО, категоричен е Даниел Божилов

Политика
16:25 - 25 Юни 2024
6415
Юрист пред Lupa.bg: Калин Стоянов ли прати жандармеристи пред дома на ген. Атанасов?

Зам.-председателят на Народното събрание ген. Атанас Атанасов може да бъде охраняван само и единствено от гардове на НСО, но не и от жандармеристи, тъй като те са на специален режим. Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Даниел Божилов

Жандармерията не извършва охранителна дейност на лица. Нейното въоръжение не служи за защита на политици, посочи юристът.

Той изброи дейностите, които извършва дирекцията: осъществява съвместна дейност с главните и областните дирекции по опазване на обществения ред; помага за опазването на обществения ред при провеждане на масови мероприятия; помага за пресичането на терористични действия; участва в полицейски операции и съвместни операции с други държавни органи;  охранява  обекти и дипломатически представителства, съдейства на други държавни органи или длъжностни лица, когато противозаконно се пречи на тяхната дейност.
 

„На улицата, където живее ген. Атанасов, може да има полицейски автомобил. Но той се грижи за сигурността на района, не само за политика. Калин Стоянов трябва да обясни какво прави жандармерията пред дома на генерала”, призова Даниел Божилов.

Съседи на лидера на ДСБ твърдят, че отпред постоянно стои джип на жандармерията. Генералът си имал и негова охрана от МВР.

Той се сдоби с гардове, след като журналистът Христо Грозев разкри и подаде сигнал, че руските служби под диктовката на Путин готвели убийството на Кирил Петков, Бойко Борисов и на самия него.

На вчерашната консултация с президента Румен Радев на "Дондуков"2, Атанасов драматично попита Румен Радев защо снайперисти пазят дома на Бойко Борисов. По-късно стана ясно, че става дума за служители на СОБТ. Нищо чудно да се окаже, че жандармерията, за която говорят съседи на зам.-председателя на НС, пази американското посолство, а не него самия. Както е известно той живее на ул. "Осий Кордобски", пресечка на ул. „Козяк” 16.