Юрист пред Lupa.bg: Нонсенс са идеите на Кирил Петков за европейската прокуратура

Политика
17:40 - 23 Март 2022
3951
Юрист пред Lupa.bg: Нонсенс са идеите на Кирил Петков за европейската прокуратура

Лансираните от Кирил Петков и допълнени от началник на кабинета Лена Бориславова идеи за реформи, свързани с работата на европрокуратурата, са некомпетентни. Това е поредният пиар, с който кабинетът търси легитимация. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод заявките на премиера, че европрокурори ще работят редом с българските си колеги.  

„Кирил Петков вчера заяви, че щели да променят закона, за да се открият офиси на европрокуратурата у нас. Такива вече има. Лаура Кьовеши обяви, че разполага с офиси в България и може да ги посещава, когато пожелае. Така че европейската прокуратура има освен офиси, но и изградена структура с прокурори от българската квота. Именно затова не е необходимо да се променят наши закони“, отбеляза юристът.

Европейската прокуратура е създадена като специален орган към ЕК, чиято цел е да повиши прозрачността на разходване на европейски средства и да упражнява контрол. В 22 от страните- членки е дадена възможност европейската прокуратура да има юрисдикция по определени дела, които са свързани единствено с разходване на средства. Това означава, че тя директно може да извършва съответните процесуални действия. „На практика европрокурорите в България имат всички права, както и всеки един наш прокурор да образува проверки, разследвания, да изисква информация. Затова не е необходимо формиране на специална структура“, смята Божилов.

„Забелязвам комплекс на десните политици, които издигат в култ европейското. За тях то е идеално, на практика обаче нашите разследващи органи могат да си измиват ръцете с работата на европрокуратурата. Делегираните ни прокурори реално ще извършват разследващите действия у нас. Тези магистрати до онзи ден са работили в родните разследващи и правораздавателни органи. Получава се нонсенс – управляващите говорят колко е корумпирано нашето правораздаване, а в същото време делегираните прокурори идват от тези институции. Европейските разследвания ще се водят пак от българи, които няма да са на подчинение на властите ни, а на Лаура Кьовеши. По нашето и европейското законодателство обаче ръководителите нямат право да се бъркат в работата на магистратите, така че нищо ново няма да се случи“, предупреди Божилов.