Юрист пред Lupa.bg: Промените в Конституцията – малоумие с кратък живот

Нито управителят на БНБ може да е служебен премиер, нито председателят на НС, заяви Даниел Божилов

Политика
17:45 - 19 Декември 2023
4053
Юрист пред Lupa.bg: Промените в Конституцията – малоумие с кратък живот

Отпадна шефът на ВКС от списъка с длъжности измежду, които да се избира служебен премиер. Това  предложение бе направено от Надежда Йорданова по време на второто четене на промените в Конституцията. 

Другите, сред които ще се избира служебен премиер, са управителят на БНБ или негов заместник, шефът на НС, омбудсманът или негов заместник, шефът на Сметната палата или негов заместник. 

„Как днес шефът на ВКС ще е премиер, а утре съдът ще гледа иск, който е свързан с някакво негово действие или бездействие като премиер? Къде отива честният съдебен процес от независим съд? А как ще се изпълни изискването при решенията си БНБ никой от други власти да не им се меси? Нали това е смисълът! Ако шефът на БНБ е и премиер, тогава как ще се взимат решенията? С оглед на фиска или с оглед на финансовата стабилност? БНБ е независима по смисъла на Договора за ЕС, който е пряко подчинен на ЕЦБ и ЕК. Ако изгонят управителя на банката, той не се жали пред нашия, а пред европейския съд. Има и още един въпрос: как шефът на Сметната палата ще контролира харчовете на служебния кабинет? Т.е сам ще се контролира ли? Затова не може да слагаш за премиер - т.е за глава на изпълнителната власт лице, което по закон се води независим орган. Веднага става несъвместим”. Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

 „Макар че Борислав Сарафов ръководи прокуратурата като И.д. Така се обединиха практически прокуратура и следствие, което по Закона за съдебната власт е недопустимо. Когато се избира шеф на ВКС, на Сметната или на БНБ, не трябва ведомството временно да се управлява от И.д., защото то не се избира по реда, по който се избира председателя. И.д. няма право да се произнася по конкретни въпроси, иначе решенията му ще са незаконни ”, обясни Божилов.

Според него никой няма да носи отговорност за подобно правителство. „Целта с тези промени е да се ограничат правомощията на Румен Радев, а не да се използват демократичните принципи за носене на политическа отговорност. По всичко личи, че целта е различна от афишираната”, заяви юристът.