Юрист пред Lupa.bg: Разпитът на 800 души за "Автомагистрали" ще отнеме десетки години

У нас
16:45 - 13 Октомври 2021
2522
Юрист пред Lupa.bg: Разпитът на 800 души за "Автомагистрали" ще отнеме десетки години

Десетки години ще отнеме разпитът на 800 свидетели по случая с "Автомагистрали". Те трябва да бъдат разпитани по 3 пъти - в предварителна проверка, в досъдебно производство и в съда. Накрая ще изтече давността на самото дело. Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов относно разследването на злоупотребите в държавното дружество. 

"Накрая никой няма да може да каже дали има виновни. Практиката показва, че няма нито едно осъдено лице за злоупотреби с пари от фондове. Разпитът на 800 свидетели е заявка на прокуратурата, че има намерение да мотае случая. За да установи дали има престъпление и да повдигне обвинение, не са необходими армия от хора, а само двама-трима човека", обясни юристът. 

По думите му доказателствата тепърва ще се събират. Сега се прави предварителна проверка по Закона за съдебната власт. "Въпросът е дали някой ще се занимава да разследва. Когато свърши настоящата проверка, тогава прокуратурата ще преценява, дали ще образува досъдебно прозводство", посочи Божилов. 

"Автомагистрали" са одитирани от ЕК и европейската Сметна палата. Тези институции обаче не установиха нарушения. "Има голямо разминаване между оценките на нашата Сметна палата и министрите, които твърдят, че има нарушения и Агенцията за финансова инспекция. В "Автомагистрали" със сигурност има много нередности, но те са свързани с изпълнението на обществените поръчки и в занижаването на качеството", смята юристът. 

Припомняме, че Софийска градска прокуратура започна проверка на "Автомагистрали" заради изнесени данни на Сметната палата за държавното предприятие. 

Образувано е досъдебно производство, разследването се извършва от Националната следствена служба.

Изискани са документи, касаещи предмета на разследване. Получени са огромен обем материали. По досъдебното производство следва да бъдат разпитани над 800 свидетели, съобщават от прокуратурата.