Юрист пред Lupa.bg: Решението на ВАС за контролните разписки е йезуитско

Политика
17:50 - 04 Ноември 2021
4606
Юрист пред Lupa.bg: Решението на ВАС за контролните разписки е йезуитско

Решението на ВАС за контролните разписки е много йезуитско – от една страна съдиите казват, че се брои всичко, от друга – че единственото доказателство за валидност на изборите са протоколите. Всичко напомня за президентските избори в САЩ, когато 6000 гласа, дадени за Доналд Тръмп са преброени за Джо Байдън. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод отмененото решение на съда за броенето на контролните разписки.  

„На изборите в САЩ властите в Аризона, Мичиган, Пенсилвания наредиха ръчно преброяване и грешките се отстраниха. С решението на ВАС излиза, че дори да се установи грешка, гласовете ще отидат там, където машината покаже. У нас ще има ръчно преброяване, което няма да има правна стойност – гласовете няма да бъдат вписани в протоколите. Каквото покаже машината, това ще бъде. Ако се докаже грешка на машината, какво правим? Приемаме ли я?“, пита Божилов.

Той коментира и ареста на съпруга на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова: „Мъжът е задържан по поръчка. Това е ПР акция, която провежда всеки един на власт. Няма значение от коя партия е. Нищо не налага поставянето на белезници на Пенко Рангелов. По закона на МВР арест се извършва, само когато има съпротива, а в случая такава няма. Защо са извикани медиите да снимат? Всичко е нагласено. Именно за това България е с най-много осъдителни присъди в Страсбург за нарушени човешки права. Възможно е в дома на кметицата да са намерени пари и списъци с имена на хора, но може и нищо да не са намерени. Няма как да разберем истината. Ако не се намерят доказателства за купуване на гласове, съпругът на Милена Рангелова ще бъде пуснат, но срамът за него остава“.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че са арестувани съпругът и синът на кметицата, като в жилището били открити 25 000 лева, 3000 евро, паунди и списъци с имена.

"Аз бях в банята, не съм ги чула и хората са изкъртили вратата. Не виждам нищо кой знае какво да е станало, виждам, че май стана ежедневие някой да е тарашен", посочи Милена Рангелова.

Съпругът й Пенко Рангелов също отрече да е замесен в подобно престъпление.

"Не е вярно, нищо не са открили. Сутринта влязоха, сложиха ми белезници без никакви обяснения. Не са намирали никакви пари и списъци", категоричен беше задържаният.