Юрист пред Lupa.bg: Росица Велкова лобира ли за банките и застрахователите чрез Закона за еврото?

Цените на финансовите институции ще бъдат обявени само в евро след въвеждането му, обясни Даниел Божилов   

Общество
16:00 - 10 Март 2023
4293
Юрист пред Lupa.bg: Росица Велкова лобира ли за банките и застрахователите чрез Закона за еврото?

Съгласно Проект на закон за въвеждане на еврото трябва да има двойно обозначаване на цените на стоките и услугите за определен период от време. Министерство на финансите обаче предлага дерогация от този принцип, така че цените на финансовите услуги да се обозначават двойно само в интернет, но не и в търговските помещения на доставчиците на финансови услуги. Това коментира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод предстоящото ни влизане в еврозоната.

 „В същото време министерство на финансите парадира, че основен принцип на закона бил защита на потребителите. Излиза, че уж защитаваме потребителите, а на практика защитаваме банките и застрахователите. Дали пък някой не е мотивирал Росица Велкова за това?!”, пита юристът.

 „Велкова иска цената в лева да не се обявява в офисите на банковите и застрахователните институции, както и тези за бързи кредити. Няма равнопоставеност между всички търговци, доставчици на услуги.  Ще бъдат ограничени правата на потребителите, тъй като трябва да търсят в интернет левовата равностойност на финансовите услуги. Това си е чист лобизъм в полза на застрахователи, банки и бързи кредити. Те няма да бъдат проверявани, затова няма как да бъдат хващани в нарушение”, смята Божилов.

„БНБ би трябвало да упражнява контрол, но банката на практика е само регистратор. Нашите такси са по-високи от тези в Западна Европа и това може да се промени, само ако БНБ се намеси. При дебата за шеф на Народната банка никой от кандидатите не повдигна въпроса за високите банкови такси”, подчерта юристът.