Юрист пред Lupa.bg: Румен Радев ще атакува закони на по 15-20 г.

Политика
21:30 - 15 Ноември 2021
9829
Юрист пред Lupa.bg: Румен Радев ще атакува закони на по 15-20 г.

Идеята за индивидуалната конституционна жалба, която Румен Радев иска да прокара, е безумна. Тя ще доведе до хаос в Конституционния съд. Тогава всеки ще може да подава жалба и ще се атакуват закони, които работят от 15-20 г. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод конституционния проект на президента.    

„Закон, който е прилаган 7-8 години, изведнъж ще го обявят за противоконституционен. Това означава да го върнеш в изходно положение. Освен това гражданите ще започнат да  предявят хиляди искове за обезщетение“, предупреди Божилов.

„Досега, когато гражданин е бил ощетен от даден закон, той е завеждал гражданско дело. След това Върховният съд е сезирал КС. КС гледа по 13 дела на година, сега ще се наложи много повече да работи. Конституционните промени, които Румен Радев иска да прави обаче, трябва да минат през Велико Народно събрание“, обясни юристът.

Президентът Румен Радев заяви по време на церемония по заклеването на новите конституционни съдии Янаки Стоилов и Соня Янкулова, че ще представи свой проект за Конституция.

Той се обяви за индивидуалната конституционна жалба, като подчерта, че това минава през промени в Конституцията и Закона за конституционния съд.