Юрист пред Lupa.bg: Само една от петте цели на Крум Зарков е изпълнима

Законите за Плана за възстановяване са само на хартия, увери Даниел Божилов

У нас
17:09 - 09 Август 2022
5644
Юрист пред Lupa.bg: Само една от петте цели на Крум Зарков е изпълнима

Целите, които служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че си поставя, са популитски. Само една от тях е реалистична. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Първата цел е да се подготвят законите, които България е приела по Плана за възстановяване.

"Ангажиментите са приети от предишното правителство и служебният кабинет трябва да го попита защо когато е поемало такива ангажименти, не се съобразило със сроковете. Опасявам се, че тези закони са още на ниво идея и не са написани. Няма как за 2 месеца да се реализират.Що се отнася за законите за съдебната власт, изменения може да се направят, тъй като са малки и касаят делегираните прокурори. Фактическото положение ще бъде узаконено“, смята Божилов.

Третата цел е строеж на затвор. „Гледам на нея визионерски. Подготвят си по-добри условия за това, което вършат. Нямаме детска болница, но ще строят затвори“.

По думите му създаването на Съвет за криминалистични изследвания не е нова идея. Навремето такъв съвет е имало. „На практика нищо не вършеше. Резултатът бе не намаляване, а разширяване на администрацията. Когато опира до харчене на държавни средства, лесно вземат решения и ги реализират. Темата Шенген не е на дневен ред. По всичко личи, че няма да ни приемат скоро. Не сме изпълнили изискванията“, посочи юристът.

Той обърна внимание, че Крум Зарков не е стъпвал в съдебна зала, но е назначен за правосъден министър. Тази тенденция е от времето на Христо Иванов. След него стана Цецка Цачева, а след нея секретарката на Христо Иванов – Надежда Йорданова. Имат само диплома, че са завършили право, но никога не са го практикували.