Юрист пред Lupa.bg: Случайното разпределение на делата никога не е съществувало

Общество
17:03 - 08 Април 2020
3186
Юрист пред Lupa.bg: Случайното разпределение на делата никога не е съществувало

В България никога не е имало случайно разпределение на делата. А би трябвало, защото е гаранция за справедливост и индикатор за правова държава. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

По думите му в нашата съдебна система от десетилетия отказват да въведат принципа за случайност. Отговорни за това са председателите на съдилища, ВСС и министрите на правосъдието.

„Системата за случайно разпределение на делата определя единствено съдията докладчик, но останалите съдии в състава се избират от председателите на колегии. Определените съдии винаги имат мнозинство. Във ВАС нещата са още по-абсурдни. Те имат само две касационни колегии и там извън докладчика съставът се определя от председателя на колегията. Т.е. той посочва лично 4 човека от пет. Случайното разпределение не е между всички съдии в даден съд, а само съдиите в едно отделение”, обясни юристът.

Според него системата за разпределение на делата не може да се манипулира с електронен подпис. „Той е алгоритъм, който само авторизира даден документ - т.е, че ти си го написал и подписал. Той други функции няма”, убеден е Божилов.

„Пропуските се знаят и са лесни за манипулация, така че да иде делото при конкретен докладчик”, каза още правозащитникът.

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април, на което ще се обсъжда одитния доклад за системата за случайно разпределение на делата.

Одиторите са категорични, че системата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България. Има информация, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.

"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места", обясни Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.