Юрист пред Lupa.bg: За 100 лв. акт на пътя ЧСИ ще взема 200 лв. такса

Актуални новини
17:20 - 01 Юни 2020
3865
Юрист пред Lupa.bg: За 100 лв. акт на пътя ЧСИ ще взема 200 лв. такса

Частен съдебен изпълнител в публични вземания няма място. Иначе излиза, че той се изявява като държава. От години това е тенденция при ЧСИ-тата. Наблюдаваме как поетапно си разширяват правомощията. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод предложението на частните съдебни изпълнители да събират глобите на нарушителите на пътя.

 „ЧСИ-тата ще си прибират таксите от провинилите се шофьори и ще се получи парадокс за 100 лева акт съдия-изпълнителят ще ти вземе 200 за такса”, обясни юристът.

 ЧСИ-тата не крият амбициите си, че искат всичко те да събират. Преди време беше направено така, че ако срещу теб тръгне изпълнително производство, съдия изпълнителят започва да взема това, което дължиш на общините. ЧСИ-тата си станаха печатница за пари”,  смята Божилов.  

Според Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи ЧСИ-тата ще принуждават нарушителите на пътя да си плащат глобите и така ще станат по дисциплинирани.  

„Неплащането на глоби води до поведение, което форсира нарушенията. Системата не дава възможност глобите да се събират. Отивайки в НАП държавните съдии изпълнители си казват: „Няма да се занимавам с 50-100 лв., по-добре да събирам милионите. Добре е, че ЧСИ-тата ще гонят нарушителите на пътя. Нека да внасят дискомфорт на шофьорите рецидивисти, които са с 100-120 акта и фиша”, аплодира предложението на съдия изпълнителите Тодоров.

„В момента тече обществено обсъждане на промяна на процедурите от времето на Тодор Живков. Ние сме последната държава в Европа, в която има двуетапни наказателни постановления: първо ти пишат акт, след месец началникът на КАТ издава наказателно постановление, после полицаи те търсят да ти го връчат. Накрая имаш право на двуинстанционно обжалване , при което призовават катаджиите в съда. Те обаче не си спомнят за инцидента, защото са минали 2 години. В резултат на това имаме 109 млн. лева неплатени глоби”, отбеляза експертът.